Krem kawowy.doc

(20 KB) Pobierz
Krem kawowy

 

 

 

 

Krem kawowy

 

Składniki:

              250 ml śmietanki 12%

              250 ml śmietanki 30%

              ½ laski wanilii

              100 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy

              4 żółtka

              125 g cukru

              20 g żelatyny

 

Wykonanie:

·       Śmietankę 12% zagotować z wanilią. Wanilię wyjąć. Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie. Żółtka utrzeć z połową cukru.

·       Wstawić naczynie z żółtkami do stojącego na małym ogniu garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Do żółtek wlewać gorącą śmietankę i ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Wlać żelatynę rozpuszczoną w kawie i ubijać aż masa ostygnie.

·       Śmietankę 30% ubić z pozostałym cukrem i wymieszać z ostudzoną masą. Krem przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin