Składniki:
250 ml śmietanki 12%
250 ml śmietanki 30%
½ laski wanilii
100 ml mocnej, świeżo zaparzonej kawy
4 żółtka
125 g cukru
20 g żelatyny
Wykonanie:
· Śmietankę 12% zagotować z wanilią. Wanilię wyjąć. Żelatynę rozpuścić w gorącej kawie. Żółtka utrzeć z połową cukru.
· Wstawić naczynie z żółtkami do stojącego na małym ogniu garnka wypełnionego do połowy wrzącą wodą. Do żółtek wlewać gorącą śmietankę i ubijać. Gdy masa zgęstnieje, zdjąć z ognia. Wlać żelatynę rozpuszczoną w kawie i ubijać aż masa ostygnie.
· Śmietankę 30% ubić z pozostałym cukrem i wymieszać z ostudzoną masą. Krem przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
kalina745