Ciasto z pianą.doc

(21 KB) Pobierz
Ciasto z pianą

 

 

 

Ciasto z pianą

 

Ciasto:

3½ szkl mąki

6 żółtek

1½ kostki margaryny

2 niepełne łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szkl dżemu morelowego

 

Piana: 

              6 białek

              1½ szkl cukru pudru

              3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Jedną rozwałkować i wylepić dno formy o średnicy 28 cm. Do drugiej dołożyć kakao i razem z 3 częścią (jasną) schłodzić w zamrażalniku. Na warstwie ciasta w formie rozwałkować dżem. Następnie zetrzeć ciemne ciasto, rozłożyć na nim pianę ubitą z białek, cukru i mąki ziemniaczanej. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i upiec.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin