1/2 kg mąki Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.
20 dkg cukru 1 placek upiec na jasno-złoty kolor.
20 dkg margaryny 2 placek rozwałkować,
2 łyżki miodu przygotować masę orzechową.
2 jajka
2 małe łyżeczki sody
2 łyżki mleka (w nim rozpuścić sodę )
MASA ORZECHOWA:
25 dag orzechów włoskich Orzech drobno pokroić.Wszystkie składniki
10 dag cukru gotować kilka minut. Jak masa trochę
12dag margaryny zgęstnieje dodać łyżkę zimniej wody.Ciepłą
2 łyżki miodu masę orzechową wyłożyć na placek wcześniej przygotowany. Piec ok.20 min.
KREM:
1/2 l mleka 2 rodzaje mąki rozmieszać z niedużą ilością
20 dag cukru (mniej) mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem
2 cukry waniliowe i dodać rozmieszaną mąkę.
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Zagotować jeszcze chwilę. Odstawić z ognia, wrzucić 1 margarynę, wymieszać, aż margaryna połączy się z masą.
Najlepiej smakuje 1-2 dni po upieczeniu.
kalina745