Ciasto Snikers.doc

(24 KB) Pobierz
Ciasto „Snikers”

Ciasto „Snikers”

 



CIASTO:

 

1/2 kg mąki                                                                  Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części.                                                                           

20 dkg cukru                                                              1 placek upiec na jasno-złoty kolor.

20 dkg margaryny                                                      2 placek rozwałkować, 

2 łyżki miodu                                                              przygotować masę orzechową.

2 jajka

2 małe łyżeczki sody

2 łyżki mleka (w nim rozpuścić sodę )

 

MASA ORZECHOWA:

 



25 dag orzechów włoskich                             Orzech drobno pokroić.Wszystkie składniki

10 dag cukru                                                        gotować kilka minut. Jak masa trochę

12dag margaryny                                          zgęstnieje dodać łyżkę zimniej wody.Ciepłą

2 łyżki miodu              masę orzechową wyłożyć na placek wcześniej przygotowany. Piec ok.20 min.

 

 

KREM:



1/2 l mleka                                                         2 rodzaje mąki rozmieszać z niedużą ilością

20 dag cukru (mniej)                                           mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem

2 cukry waniliowe                                           i dodać rozmieszaną mąkę.

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Zagotować jeszcze chwilę. Odstawić z ognia, wrzucić 1 margarynę, wymieszać, aż margaryna połączy się z masą.

Najlepiej smakuje 1-2 dni po upieczeniu.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin