Babka drożdżowa.doc

(21 KB) Pobierz
Babka drożdżowa

Babka drożdżowa

 

Składniki:

·       2,5 szklanki mąki

·       3/4  szklanki cukru

·       4 żółtka

·       1/2  kostki masła

·       5 dag drożdży

·       1,5 szklanki mleka

·      Aromatr pomarańczowy

 

Wykonanie:

 

              Zrobić rozczyn z drożdży, mleka i mąki (po 1 łyżce). Żółtka utrzeć z cukrem, masło stopić. Do mąki dodać rozczyn, utarte żłótka i ciepłe mleko. Wrobić ciasto, przy końcu wyrabiania dodać tłuszcz, aromat i bakalie. Gdy ciasto odstaje od ręki, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ułożyć w wysmarowanym masłem prodiżu. Piec około 30-35 min.  

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin