Galareta drobiowa.doc

(62 KB) Pobierz
Galareta drobiowa

Galareta drobiowa

 

Galareta drobiowa

Genialna, polska przystawka

Zdjęcie: zdjęcie pochodzi z mojego bloga www.domowe.blog.pl

Składniki

dla >6 osób

kurczak,
włoszczyzna,
groszek konserwowy,
jajko,
żelatyna,
czosnku

Opis przygotowania

czas przygotowania: > 90 min

1. Kilogram udek kurczaka zalałam 3 litrami zimnej wody. Kiedy woda się zagotowała, zszumowałam i dodałam włoszczyznę, sól i 4 ząbki czosnku. Gotowałam na małym ogniu 2,5 godziny. Po tym czasie wyrzuciałm wszystkie warzywa z powstałego rosołu, zostawiając marchewkę i oczywiście kurczaka.

Rosół przelałam przez drobne sitko, aby był klarowny. Póki był gorący dodałam 12 łyżeczek żelatyny.

W miseczkach poukładałam mięso kurczaka, plasterki marchewki, groszek zielony, plastry jajka, czosnek. Zalałam rosołem i obsypałam pieprzem. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Z 3 litrów rosołu wyszło 12 bulionówek galarety.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin