KORZYŚCI UŻYTKOWANIA PSZCZÓŁ OPORNYCH.pdf

(145 KB) Pobierz
biul18
BIULETYN NAUKOWY
Skrót: Biul. Nauk., Nr 18, 2002
KORZYŚCI UŻYTKOWANIA PSZCZÓŁ OPORNYCH
NA CHOROBY W PASIEKACH
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Katedra Pszczelnictwa UWM, Olsztyn
S ł o w a k l u c z o w e: odporność wrodzona, odporność nabyta, choroby pszczół, selekcja.
Streszczenie
Wskazano na powiązania między wystąpieniem choroby a obniżeniem jakości biologicznej rodzin
pszczelich i efektywnością produkcji. Dotychczasowy stan zachorowań w pasiekach można polepszyć
przez selekcjonowanie i hodowlę pszczół odpornych na choroby. Hodowla wyselekcjonowanych linii
pszczół pozwala na uniknięcie kosztów związanych z upadkami rodzin i mało skuteczną profilaktyką.
BENEFITS FROM USING DISEASE-RESISTANT BEES AT APIARIES
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Department of Apiculture, University of Warmia and Mazury in Olsztyn
K e y w o r d s: innate resistance, acquired resistance, bee diseases, selection.
Abstract
The research results indicate that the disease occurrence in bee colonies is related with a decrease
in their biological quality and production efficiency. Selection and breeding of disease-resistance bees
seem to be the easiest methods of improving the health state of honeybee colonies at apiaries.
Breeding of selected bee strains allows to avoid costs connected with a high rate of colony mortality
and ineffective prophylaxis.
Wprowadzenie
Intensywna gospodarka pasieczna wymaga nie tylko wykorzystywania
wielu pożytków, ale również silnych i zdrowych rodzin. Zagęszczenie pszczół
i czerwiu na ograniczonej powierzchni gniazda, błądzenie robotnic i trutni,
rabunki oraz przynoszenie do ula drobnoustrojów (patogenów, zarazków)
82461742.001.png
94
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
z wodą, nektarem lub pyłkiem może sprzyjać rozwojowi chorób zakaźnych
(G LIŃSKI ,C HMIELEWSKI 1994).
ODPORNOή
RESISTANCE
WRODZONA
INNATE
NABYTA
ACQUIRED
A: zewnêtrzne bariery ochronne
A: external protective barriers
odpornoϾ behawioralna
behavioral resistance
odpornoϾ sekrecyjna
secretion resistance
cekropiny
cecropine
attacyny
attacine
apidocyny
apidicine
B: wewnêtrzna
B: internal protective barrier
HUMORALNA
HUMORAL
KOMÓRKOWA
CELLURAL
lizozym
lysozyme
inkapsulacja humoralna
humoral incapsulation
hemaglutyniny
hemagglutinins
complement-like activity
uk³ad prefenoksydacyjny
fagocytoza
phagocytosis
inkapsulacja
incapsulation
nodulacja
nodulation
koagulacja krwi
blood coagulation
reparacja ran
reparation of injuries
melanizacja
melanisation
Rys. 1. Schemat mechanizmów odpornościowych owada
Fig. 1. Scheme of resistance mechanisms in insects
To, czy patogeny wywołają chorobę w rodzinie pszczelej, zależy od wielu
czynników. Jednym z nich jest oporność osobników pszczelich i całej rodziny
na choroby. Odporność jest uwarunkowana istnieniem barier i mechanizmów
ochronnych o charakterze wrodzonym – odporność fizjologiczna lub nabyta,
lub nabytym – odporność indukowana (rys. 1). W odporności wrodzonej
najważniejszą rolę odgrywają zewnętrzne bariery ochronne związane z anato-
miczną budową ciała i narządów pszczół oraz komórkowe i humoralne mecha-
82461742.002.png 82461742.003.png
Korzyści użytkowania pszczół ...
95
nizmy obrony wewnętrznej (G LIŃSKI ,J AROSZ 1992a, R ICHARDS 1975). Do
naturalnej odporności pszczół zalicza się również odporność behawioralną
związaną ze specyficznym zachowaniem się pszczół (R UTTNER ,H ¨ NEL 1992).
Odporność nabyta (indukowana) pojawia się w hemolimfie owada po
indukcji substancją obcą i jest efektem obecności w hemolimfie polipeptydów
i białek bakteriobójczych typu cekropin, attacyn lub apidycyn (G LIŃSKI ,
J AROSZ 1992b).
Rozwój chorób jest uwarunkowany wieloma czynnikami, wśród których
duże znaczenie mają czynniki genetyczne. Stwarzają one możliwość wyhodo-
wania ras i linii pszczół odpornych na choroby (R OTHENBUHLER 1964, S PIVAK ,
R EUTER 1998, S IUDA ,W ILDE 1998).
Wpływ chorób na jakość biologiczną
rodzin pszczelich
Głównymi czynnikami powodującymi występowanie chorób w pasiece są
niedobory pokarmowe, zarówno nektaru, pyłku, jak i wody, lub niewłaściwy
(skażony) pokarm. Po przełamaniu barier obronnych pszczoły, w zależności od
intensywności patogenów, mogą chorować w sposób ostry lub przewlekły. Przy
ostrej postaci choroby najczęściej w krótkim okresie dochodzi do upadku
rodziny pszczelej. Przewlekły obraz choroby powoduje w rodzinie pszczelej
wiele negatywnych następstw, a w dłuższej perspektywie czasu może również
prowadzić do śmierci.
Czynniki chorobotwórcze powodują także zamieranie czerwiu oraz skróce-
nie średniej długości życia pszczół i matek (G LIŃSKI ,J AROSZ 1988, R OMANIUK ,
W ITKIEWICZ 1993). Może to prowadzić do złej struktury wiekowej pszczół
w rodzinie pszczelej. Szczególnie jest to niebezpieczne w okresie przygotowania
rodzin do zimowli oraz bezpośrednio po przezimowaniu rodzin (J ĘDRUSZUK
2000). Straty pszczół przyczyniają się do wzrostu zawilgocenia gniazda, ozię-
bienia i niedożywienia czerwiu, co stwarza warunki do rozwoju wtórnych
chorób czerwiu, jak: grzybice, choroba woreczkowa i kiślica.
W wyniku oddziaływania patogenów na czerw i młode pszczoły może
dochodzić do niedorozwoju gruczołów gardzielowych, woskowych, ciała tłusz-
czowego, skrzydeł (F REUDINSTEIN 1960, W ANG ,M OELLER 1969). Upośledzenia
te wpływają na brak odpowiedniej liczby robotnic, zdolnych oczyścić komórki
plastrów, wnętrze ula i wykarmić czerw.
Obecność patogenów w ulu wpływa na kondycję matek i trutni, a także
u matek obniża zdolność przechodzenia nasienia do zbiorniczków nasiennych,
zwiększa uszkodzenia podczas przetrzymywania ich w klateczkach (J ASIŃSKI ,
F ILISZKIEWICZ 1998, Z AWILSKI ,S KONIECZNA -Z AWILSKA 1995).
96
Maciej Siuda, Jerzy Wilde, Janusz Bratkowski
Wpływ występowania chorób na wyniki produkcyjne
rodzin pszczelich
Straty ponoszone przez pszczelarzy w wyniku chorób pszczół są często
trudne do oszacowania. P IDEK (1999) na podstawie ankiet oszacował, że co
roku 17,9% rodzin pszczelich jest zatruwanych stosowanymi przez rolników
pestycydami. Z zebranego materiału wynika, iż 2 razy częściej są zatruwane
pasieki duże (ponad 50-rodzinne), prowadzące wędrowną gospodarkę pasiecz-
ną. Bezpośrednie straty z tego powodu oszacował na 5 mln złotych, a całkowite,
uwzględniając efekty zapylania, na 75 mln złotych. M ARCINKOWSKI (1991)
stwierdził, iż utrata 20 – 30% pszczół w rodzinie pszczelej powoduje obniżenie
zbiorów miodu, przy czym wielkość strat pszczelarza uzależnia on dodatkowo
od warunków klimatyczno-pożytkowych w sezonie. Dodatkowa utrata 1/3
części czerwiu może uniemożliwić jakiekolwiek zbiory w sezonie, a w skrajnych
przypadkach powodować gorsze przezimowanie i słabszy rozwój tych rodzin
w przyszłym sezonie. Przewlekła postać choroby może powodować nawet
4-krotne obniżenie wydajności w produkcji miodu oraz 2-krotne wosku (K OSTE-
CKI 1969). W badaniach przeprowadzonych w Katedrze Pszczelnictwa UWM
w Olsztynie stwierdzono, iż porażenie pszczół sporami Nosema apis powodo-
wało zmniejszanie produkcyjności rodzin, zwłaszcza w drugiej połowie sezonu.
Pozyskiwanie pyłku w rodzinach nie wpływało ujemnie na ich rozwój (W ILDE ,
B RATKOWSKI 1995). M ARCINKOWSKI (1991) nie stwierdził strat w produkcji
wosku przy ubytku liczby pszczół mniejszej niż 40%, przy jednoczesnym
podkarmianiu rodzin.
Występowanie w pasiekach takich chorób jak warroza zwiększa nakłady.
W ILDE iC ICHOŃ (1999) oszacowali, że stała konieczność zwalczania tego
pasożyta zwiększa koszty prowadzenia pasiek o 5 zł na rodzinę. W ostatnich
latach nastąpił znaczny wzrost cen leków weterynaryjnych i kwota ta wydaje
się obecnie niewystarczająca. P IDEK (1986) oszacował, że na konieczne zabiegi
warrozobójcze, w zależności od stosowanej metody, należy przeznaczyć od
3,32 do 23,02 robotnikominuty na jedną rodzinę pszczelą. Występowanie
tej jednostki chorobowej zwiększa ponadto do 20% ryzyko osypania się
rodziny pszczelej zimą. W razie stwierdzenia chorób zwalczanych z urzędu,
pszczelarza obowiązuje zakaz wywożenia pasieki na pożytki, co powoduje
dodatkowe straty.
Zwalczanie chorób w pasiece ma również negatywny wpływ na jakość
pozyskiwanych produktów pszczelich. Stosowanie leków w rodzinie pszczelej
pociąga za sobą skażenie wosku i miodu oraz uodpornianie się patogenów na
stosowane preparaty. Do skażenia produktów pasiecznych przyczyniają się
zwłaszcza nieumiejętne stosowanie leków i niekontrolowany obieg wosku.
Dodatkowo wysoka cena leków spowodowała wytwarzanie ich namiastek
Korzyści użytkowania pszczół ...
97
w warunkach chałupniczych. Jeżeli ten stan rzeczy się nie zmieni, to
skażenie produktów pszczelich może przybrać rozmiary powodujące od-
wrócenie się konsumentów od zakupu miodu i innych produktów pasiecznych
(W ALLNER 1992).
Hodowla pszczół opornych na choroby
Dotkliwe straty, jakie powodują różnorodne choroby, zmuszają hodowców
do prób wyhodowania pszczół o zwiększonej oporności. Przez odpowiednie
programy hodowlane podejmuje się próby, aby wzmacniać i utrwalać me-
chanizmy obronne pszczół, skierowane przeciw konkretnym czynnikom cho-
robowym.
W pasiekach zarodowych jednym z kryteriów oceny matek jest występowa-
nie chorób. Matki z rodzin, w których stwierdzono wystąpienie chorób, elimi-
nuje się z dalszej hodowli. W ten sposób podnosi się oporność selekcjonowanych
linii pszczół. Postęp hodowlany przy przeprowadzaniu takiej wyrywkowej
kontroli, bez specjalnych testów na wykazanie odruchów obronnych, jest
jednak stosunkowo niewielki. Przy hodowli pszczół opornych na wybrane
jednostki chorobowe konstruuje się więc specjalne programy hodowlane. Do-
tychczas jedynym programem hodowlanym zmierzającym do wyhodowania
pszczół o zwiększonej oporności, zakończonym pełnym sukcesem, było wyho-
dowanie przez brata Adama pszczoły Buckwast. Ta syntetyczna linia pszczół
jest odporna na chorobę roztoczową pszczół. Obecnie na całym świecie są
podejmowane próby wyhodowania pszczół opornych na inwazję Varroa de-
structor . Jednym z takich programów jest prowadzona w Katedrze Pszczelnict-
wa UWM, we współpracy z Instytutem Pszczelnictwa z Oberursel (Niemcy),
hodowla pszczół o krótkim okresie czerwiu zasklepionego (W ILDE ,K OENIGER
2001). W ciągu 10 lat pracy hodowlanej udało się skrócić średni czas okresu
czerwiu zasklepionego pszczół robotnic do 276,5 h. Selekcjonowana linia
pszczół otrzymała wysoką ocenę w czasie testów sprawdzających jej przydat-
ność zarówno w gospodarce pasiecznej, jak i pod względem oporności na
inwazję pasożyta (S IUDA ,W ILDE 1996).
W pasiece Oddziału Pszczelnictwa ISiK w Puławach wyhodowano linie
pszczół o zwiększonej oporności na grzybicę wapienną. Czerw tej linii również
zapada na tę chorobę, ale znacznie szybciej reaguje na podawane preparaty
przeciwgrzybicze, a po zakończeniu kuracji nie ma nawrotów choroby w tym
samym sezonie.
W latach 1997-2000 Katedra Pszczelnictwa UWM uczestniczyła w pro-
gramie badawczym finansowanym przez Unię Europejską dotyczącym mo-
żliwości zidentyfikowania markerów genetycznych związanych z genami
Zgłoś jeśli naruszono regulamin