22j - Przepisy - Kopytka.doc

(29 KB) Pobierz

Mój przepis.

 

Kopytka robię tak: ziemniaki, mąka, 1 jajko, trochę soli. Nie czekam tak do końca aż ziemniaki ostygną ponieważ kiedy są letnie kopytka są delikatniejsze. trzeba pognieść ziemniaczki dodać całej jajko i posypywać mąką aż będziesz miał takie fajniutkie  mięciutkie ciasto dodaj troszkę soli można dodać także 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. robisz taki wałeczek z ciasta , lekko przygniatasz i kroisz na takie kopytka i do wrzątku!

1kg ugotowanych zimnych kartofli,24 dag maki,2 pełne łyżki kaszy manny,2 jajka ,sól
Kartofle przepuścić przez maszynkę, na stolnice, zagnieść wszystko razem. Formować  wałeczki ,kroić ukośnie,                  i              natychmiast gotować, we wrzącej osolonej wodzie ,aż do wypłynięcia.

 

Składniki i ich ilość: 2-3 duże ziemniaki, 1-2 szk. utartego sera żółtego, 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej - ewentualnie tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk, 1 jajko, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i utłuc na jednolitą masę. Zagnieść ciasto z ziemniaków, sera, mąki i ubitego jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Uformować z ciasta paluszki. Smażyć je w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Opis ogólny: Do ciasta można dodać także posiekaną cebulę lub zieloną pietruszkę. Podawać na gorąco :)

 

1 kg ziemniaków,
ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej),
2 jajka,
sól,
olej,
ewentualnie masełko do nie sklejania się kopytek

 

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrać ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okrągłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć utłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać mąkę tj. ile ziemniaki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm . Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewać masełkiem. SMACZNEGO!

 

PIEROGI LENIWE

Składniki

50 dag sera
2 szklanki maki (dodać  więcej  jeśli nie będzie odchodziło od ręki)
4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
2 jajka
masło do polania bulka tarta ,śmietana ,cukier (zależy z czym wolimy jeść)

Przepis

ziemniaki  przygnieść przez prasę na stolnice przesiać mąkę dodać ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka. Wszystko zagnieść i wyrobić na jednolita masę,
z takiego ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka  delikatnie plaszczymy i tniemy w raby.
Wkładamy do wrzącej leciutko osolonej wody  partiami, gotujemy minutę od momentu wypłynięcia.
Z czym to jeść hmm.. ja lubię z roztopionym masełkiem i posypuje je cukrem
można również bułeczkę tarta zrumienić na masełku polać nią kluseczki i posypać cukrem
moja mama na przykład zawsze je ze śmietaną cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje można się tym dobrze najeść a wcale się przy nich nie napracujemy bardzo szybko się je robi.

Smacznego !!! J

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin