Mój przepis.
Kopytka robię tak: ziemniaki, mąka, 1 jajko, trochę soli. Nie czekam tak do końca aż ziemniaki ostygną ponieważ kiedy są letnie kopytka są delikatniejsze. trzeba pognieść ziemniaczki dodać całej jajko i posypywać mąką aż będziesz miał takie fajniutkie mięciutkie ciasto dodaj troszkę soli można dodać także 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. robisz taki wałeczek z ciasta , lekko przygniatasz i kroisz na takie kopytka i do wrzątku!1kg ugotowanych zimnych kartofli,24 dag maki,2 pełne łyżki kaszy manny,2 jajka ,sólKartofle przepuścić przez maszynkę, na stolnice, zagnieść wszystko razem. Formować wałeczki ,kroić ukośnie, i natychmiast gotować, we wrzącej osolonej wodzie ,aż do wypłynięcia.
Składniki i ich ilość: 2-3 duże ziemniaki, 1-2 szk. utartego sera żółtego, 3 duże łyżki mąki ziemniaczanej - ewentualnie tyle, by ciasto nie kleiło się do rąk, 1 jajko, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować i utłuc na jednolitą masę. Zagnieść ciasto z ziemniaków, sera, mąki i ubitego jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Uformować z ciasta paluszki. Smażyć je w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Opis ogólny: Do ciasta można dodać także posiekaną cebulę lub zieloną pietruszkę. Podawać na gorąco :)
1 kg ziemniaków,ok. 1 kg maki (najlepiej tortowej),2 jajka,sól,olej,ewentualnie masełko do nie sklejania się kopytek
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrać ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okrągłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć utłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać mąkę tj. ile ziemniaki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm . Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewać masełkiem. SMACZNEGO!
Składniki
50 dag sera2 szklanki maki (dodać więcej jeśli nie będzie odchodziło od ręki)4 ugotowane ziemniaki w mundurkach2 jajkamasło do polania bulka tarta ,śmietana ,cukier (zależy z czym wolimy jeść)
Przepis
ziemniaki przygnieść przez prasę na stolnice przesiać mąkę dodać ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka. Wszystko zagnieść i wyrobić na jednolita masę, z takiego ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka delikatnie plaszczymy i tniemy w raby.Wkładamy do wrzącej leciutko osolonej wody partiami, gotujemy minutę od momentu wypłynięcia. Z czym to jeść hmm.. ja lubię z roztopionym masełkiem i posypuje je cukrem można również bułeczkę tarta zrumienić na masełku polać nią kluseczki i posypać cukrem moja mama na przykład zawsze je ze śmietaną cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje można się tym dobrze najeść a wcale się przy nich nie napracujemy bardzo szybko się je robi.
Smacznego !!! J
Darek123