PRZPRAWY DO KAZDEJ POTRAWY.pdf

(883 KB) Pobierz
55726642 UNPDF
55726642.001.png
Niniejszy darmowy ebook zawiera fragment pełnej wersji pod tytułem:
Aby przeczytać informacje o pełnej wersji, kliknij tutaj.
Darmowa publikacja , dostarczona przez
Niniejsza publikacja może być kopiowana oraz dowolnie
rozprowadzana tylko i wyłącznie w formie dostarczonej przez
Wydawcę. Zabronione są jakiekolwiek zmiany w zawartości
publikacji bez pisemnej zgody Wydawcy. Zabrania się jej
odsprzedaży, zgodnie z regulaminem Wydawnictwa Złote Myśli .
© Copyright for Polish edition by ZloteMysli.pl
Data: 28.02.2006
Tytuł: Przyprawy do każdej potrawy (fragment utworu)
Autor: Anna Popis-Witkowska
Projekt okładki: Marzena Osuchowicz
Korekta: Sylwia Fortuna
Skład: Anna Grabka
Internetowe Wydawnictwo Złote Myśli
Złote Myśli s.c.
ul. Daszyńskiego 5
44-100 Gliwice
EMAIL: kontakt@zlotemysli.pl
Wszelkie prawa zastrzeżone.
All rights reserved.
55726642.002.png
SPIS TREŚCI
PRZYPRAWY ..........................................................................................................4
Alpinia . .............................................................................................................................5
Anyż . ..................................................................................................................................6
Anyż gwiaździsty . ..............................................................................................................9
Arcydzięgiel litwor . ..........................................................................................................11
Bazylia . ............................................................................................................................12
Cebula . .............................................................................................................................15
Cynamon . .........................................................................................................................17
Czarnuszka . .....................................................................................................................19
Cząber . ............................................................................................................................22
Czosnek . ..........................................................................................................................23
Estragon . .........................................................................................................................26
Fenkuł . ............................................................................................................................28
Gałka muszkatołowa . .....................................................................................................30
Gorczyca . .........................................................................................................................32
Goździki . .........................................................................................................................34
Imbir . ...............................................................................................................................37
Jałowiec . ..........................................................................................................................39
Kapary . ............................................................................................................................42
Kardamon . ......................................................................................................................43
Kmin rzymski . .................................................................................................................45
Kminek . ...........................................................................................................................48
Kolendra . ........................................................................................................................50
Koper . ..............................................................................................................................52
Kozieradka . .....................................................................................................................54
Kurkuma . ........................................................................................................................55
Liść laurowy . ...................................................................................................................57
Lubczyk . ..........................................................................................................................59
Majeranek . .......................................................................................................................61
Mak . .................................................................................................................................63
Melisa . .............................................................................................................................64
Mięta . ..............................................................................................................................66
Oregano . .........................................................................................................................68
Papryka . ..........................................................................................................................70
Pieprz . ..............................................................................................................................73
Rozmaryn . .......................................................................................................................75
Szafran . ...........................................................................................................................78
Szałwia . ............................................................................................................................79
Trawa cytrynowa . ............................................................................................................81
Trybula . ...........................................................................................................................83
Tymianek . .......................................................................................................................84
Wanilia . ...........................................................................................................................86
Ziele angielskie . ..............................................................................................................88
JAKIE PRZYPRAWY PASUJĄ
........................................90
MIESZANKI PRZYPRAW ......................................................................................93
Curry . ....................................................................................................................................93
Mieszanki do zup . ................................................................................................................95
Przyprawa do gulaszu . .........................................................................................................97
Przyprawa do mięs . ..............................................................................................................98
Przyprawa do pizzy . .............................................................................................................99
Przyprawa do ryb . ..............................................................................................................100
Mieszanki ziół do różnych potraw . ....................................................................................100
BIBLIOGRAFIA ...................................................................................................103
DO
RÓŻNYCH POTRAW?
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str. 4
PRZYPRAWY
Według słownika – przyprawa to „substancja dodawana do potraw
dla polepszenia ich smaku i zapachu”. Każdy z nas umie wyliczyć
z pamięci przynajmniej kilka przypraw. Ale co o nich wiemy?
Najczęściej znamy ich smak i kolor - i na tym kończy się nasza wiedza o
nich. A przecież wiele przypraw ma ciekawą historię, często też nie
mamy pojęcia, że zanim dane zioło zaczęło być przyprawą, to było
lekiem lub nawet substancją magiczną. Do dziś wiele z roślin
przyprawowych funkcjonuje równolegle w lecznictwie. No i wielu
dodajemy do potraw w celu pobudzenia namiętności partnera – tak,
tak, przyprawy bywają także afrodyzjakami.
Jedzenie jest koniecznością i przyjemnością - niech ta przyjemność
będzie jak największa. Temu właśnie służą przyprawy. Wystarczy
szczypta tego czy owego – i zwykły kotlet może stać się daniem
godnym królewskiego stołu i najbardziej wyrafinowanego
podniebienia.
Dzięki temu poradnikowi mogą się Państwo dowiedzieć, skąd pochodzi
dana przyprawa, od jak dawna jest znana, jaką ma historię i – co
chyba jednak najważniejsze – jaka przyprawa do jakiego pasuje
dania. Niniejsza książka pomoże uniknąć kulinarnej wpadki i doradzi,
co z czym łączyć, co czym przyprawić, by efekt był znakomity. Aby
ułatwić szukanie – opisy przypraw są ułożone alfabetycznie według
nazw.
Życzymy Państwu, by gotowanie stało się wspaniałą przygodą,
podróżą w świat nieznanych, acz wspaniałych smaków i aromatów!
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
 
PRZYPRAWY DO KAŻDEJ POTRAWY – darmowy fragment – kliknij po więcej
Anna Popis-Witkowska
● str. 5
Alpinia
(Alpinia)
Opis
Bylina z rodziny imbirowatych, dorasta do wysokości 2,5 metra,
występuje w kilku odmianach. Nazywana też gałgantem.
Przyprawą jest świeży bądź suszony korzeń (suszony często jest
mielony na proszek).
Pochodzenie
Azja Południowa.
Historia
Przyprawa używana od dawien dawna w Malezji, Chinach
i Indiach. Jest także rośliną leczniczą.
Właściwości
Korzenny smak i zapach.
Zastosowanie
Dodaje się alpinii do potraw kuchni chińskiej, malajskiej
i hinduskiej. Pasuje do drobiu i ryb, a także do potraw z ryżu.
Copyright by Wydawnictwo Złote Myśli & Anna Popis-Witkowska
 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin