Czosnek.docx

(15 KB) Pobierz

Czosnek

 

Ø      10 ząbków czosnku

Ø      olej słonecznikowy

Ø      suszony tymianek lub oregano

Ø      l

 

Piekarnik nagrzewamy do 1200C. 1/4 szklanki oleju mieszamy z ziołami. Czosnek obsmażamy na złoto na oleju, przekładamy do słoiczka, zalewamy olejem z ziołami, solimy i wstawiamy na 30 minut do piekarnika. Podajemy jako małą przekąskę.

 

Czosnek łagodny i pikantny

 

Krem czosnkowy:

 

Ø      10 - 12 ząbków czosnku

Ø      5 - 7 łyżek oliwy

Ø      l,

Ø      czarny pieprz

 

Czosnek marynowany:

 

Ø      8 - 10 ząbków czosnku

Ø      2 - 3 strączki papryki chili

Ø      Łyżeczka odkiej papryki

Ø      300 ml oliwy

 

Przygotować krem czosnkowy: w nieduże kawałki folii aluminiowej zawinąć po cztery, pięć ząbków czosnku. Paczuszki ułożyć na blasze, piec godzinę w temperaturze 2000C. Ząbki czosnku wyjąć z folii przestudzić. Miąższ wycisnąć z osłonek, przetrzeć przez gęste sitko              i wymieszać z oliwą tak, aby powstał jednolity krem. Przyprawić do smaku szczyptą soli              i pieprzu. Przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zamknąć. Przechowywać do 6 miesięcy. Przygotować czosnek marynowany: chili naciąć wzdłuż, usunąć pestki i pokroić          w krążki. Wymieszać ze słodką papryką i oliwą. Obrany czosnek przełożyć do słoiczków, polać pikantną oliwą. Zamknąć i odstawić na 2 - 3 dni. Przechowywać do 6 miesięcy.

 

Czosnek marynowany

 

Składniki:

- 30 dag czosnku - 3/4 szklanki octu winnego - 3/4 szklanki wody - 2 łyżeczki cukru -

kilka ziaren ziela angielskiego - szczypta ziaren kolendry - szczypta ziaren gorczycy - 2

łyżki oleju

 

Sposób wykonania:

Ząbki czosnku obrać i umyć. Zagotować wodę z octem i przyprawami, włożyć czosnek i

gotować 3 - 5 minut (w zależności od wielkości ząbków). Przełożyć marynatę do małych

(0,2 l) słoików typu twist, wlać łyżeczkę oleju i zakręcić. Pasteryzować 20 minut.

Czosnek

 

Ø      5 główek czosnku

Ø      6 łyżek octu

Ø      2 łyżeczki cukru

Ø      łyżeczka soli

Ø      po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu

Ø      liść laurowy

 

Czosnek obierz, podziel na ząbki, oczyść, sparz wrzątkiem i osącz. Ocet zagotuj ze szklanką wody, cukrem, solą i przyprawami, gotuj, póki sól i cukier się nie rozpuszczą. Ząbki czosnku ułóż w słoiku i zalej gorącą marynatą. Słoik szczelnie zamknij i przechowuj w ciemnym miejscu.

 

 

Czosnek marynowany

 

Ø      50 dag czosnku

Ø      0,5 l wody

Ø      5 łyżek octu 6-proc.

Ø      po 2 łyżki soli i cukru

 

Ząbki czosnku starannie obierz z łupinek i ułóż w małych słoikach o pojemności 0,25 l. Przygotuj zalewę: do garnka wlej wodę z octem, dodaj sól i cukier, wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i zagotuj. Uprzednio przestudzoną zalewą zalej czosnek (2 cm poniżej brzegów słoika); słoiki zamknij nakrętkami i pasteryzuj przez 10 minut.

Po wystudzeniu przechowuj w suchym, chłodnym miejscu.

 

Czosnek w marynacie

Ø      1 kg czosnku

Ø      sól

Na zalewę:

Ø      1 szkl. octu

Ø      1 szkl. wody

Ø      1 łyżka soli

Ø      2 łyżki cukru

Ø      szczypta cynamonu

Ø      ziarna pieprzu

Ø      ziele angielskie

Ø      liście laurowe

 

Czosnek podzielić na ząbki, obrać (uff!), sparzyć posolonym wrzątkiem. Przełożyć ząbki na sito, zanurzyć w zimnej wodzie. Z podanych składników ugotować zalewę. Ząbki czosnku ułożyć w słoikach, zalać zimną zalewą, zamknąć. Przetworzony czosnek jest lżej strawny i lepiej przyswajalny niż surowy, a także mniej pachnie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin