Makowiec.doc

(22 KB) Pobierz
Makowiec

Makowiec



    * 400 g mąki
    * 250 g masła
    * 1 jajko
    * 2 żółtka
    * 5 dag drożdży
    * 1 szklanka śmietany
    * 1 łyżka cukru
    * 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy (ew. esencja)

masa makowa:

    * ½ kg maku
    * 1 litr mleka
    * 2 dag drożdży
    * 1 łyżka mąki kartoflanej
    * 1 łyżka marmolady lub konfitury
    * 1 łyżka bułki tartej
    * 1 białko
    * 1 jajko
    * cukier waniliowy (ew. aromat lub esencja)
    * 20 dag cukru pudru
    * 2 łyżki miodu
    * 100 g migdałów
    * 100 g rodzynków namoczonych w koniaku

Mąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części. Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.

Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin