Makowiec
* 400 g mąki * 250 g masła * 1 jajko * 2 żółtka * 5 dag drożdży * 1 szklanka śmietany * 1 łyżka cukru * 1 cukier waniliowy lub aromat waniliowy (ew. esencja)masa makowa: * ½ kg maku * 1 litr mleka * 2 dag drożdży * 1 łyżka mąki kartoflanej * 1 łyżka marmolady lub konfitury * 1 łyżka bułki tartej * 1 białko * 1 jajko * cukier waniliowy (ew. aromat lub esencja) * 20 dag cukru pudru * 2 łyżki miodu * 100 g migdałów * 100 g rodzynków namoczonych w koniakuMąkę przesiać, wysiekać z ciepłym masłem. Do drożdży dodać cukier, rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną (powinna mieć temperaturę pokojową). Połączyć z mąką i masłem, następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.Przygotować nadzienie. Mak zalać gorącym mlekiem, odstawić na ½ godziny. Następnie przecedzić i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mak i wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać na jednolitą masę.Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiać aż zacznie odchodzić od stolnicy. Podzielić na 2 części. Rozwałkować. Posmarować białkiem, nałożyć masę makową. Odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, 50 minut.Po upieczeniu makowce polukrować (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem - ile zabierze). Lukier można posypać makiem.
Michiyo09