Sernik Natalia Przepis pochodzi z ksi��ki "183 nowe przepisy siostry Anastazji" Trudno��: trudniejsze Sk�adniki Ciasto kruche � 30 dag m�ki pszennej � 20 dag margaryny � 2 ��tka � 1/2 szklanki cukru pudru � 2 �y�ki kwa�nej �mietany � 2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia Sernik � 60 dag sera zmielonego � 20 dag orzech�w mielonych � 1 szklanka cukru kryszta�u � 5 jajek � 2 �y�ki budyniu �mietankowego lub waniliowego � 1/2 kostki margaryny Masa kawowa � 1 kostka mas�a � 2 jajka � 3/4 szklanki cukru kryszta�u � 2 �y�ki kawy "Inki" � 1 kieliszek spirytusu � 1 s�oik powide� Etapy przygotowania Ciasto kruche 1. M�k�, margaryn� posieka� no�em a� do po��czenia si� sk�adnik�w, doda� ��tka, cukier, �mietan�, proszek do pieczenia, zarobi� ciasto, sch�odzi� w lod�wce przez 1 godzin�. zimne ciasto podzieli� na 2 cz�ci i upiec 2 placki. Sernik 1. Margaryn� uciera� powoli, dodaj�c cukier, ��tka, ser, orzechy, budy�. Bia�ka ubi� na sztywno ze szczypt� soli, po��czy� z mas� serow�, lekko wymiesza�. Piec ko. 40-50 min. w temp. 170 stopni C. Masa kawowa 1. Kaw� rozpu�ci� w 1/4 szklanki goracej wody i przestudzi�. Jajka i cukier ubi� na parze na puszyst� mas�. Mas�o utrze� na kerm, doda� przestudzon� mas� jajeczn�, kaw� i spirytus. Prze�o�enie ciasta: 1. Ciasto kruche - powid�a - sernik - masa awowa - ciasto kruche - na wierzch polewa. 2007-10-05 Przepisy Przepisy Agnieszki Maci�g - "Smak �ycia" Przepisy Agnieszki Perepeczko - "�niadanie w ��ku i inne rozkosze... kulinarne" Przepisy Bo�eny Dykiel Przepisy Jamie'go Oliver'a - "Lubi� gotowa�" Przepisy Katarzyny Likus - "Kuchnia najlepsza pod s�o�cem" Przepisy Piotra Adamczewskiego Przepisy Roberta Mak�owicza - "CK Kuchnia" Przepisy Roberta Mak�owicza - "Podr�e kulinarne Roberta Mak�owicza. Smak W�gier" Przepisy Roberta Sowy - "Esencja smaku" � Specja�y siostry Anastazji Przepisy Macieja Kuronia - "Gotuj ze mn�" � ODS�UCHAJ Ocena przepisu 4.49/5 (120 g�os�w) Placek "Cygan" Przepis pochodzi z ksi��ki pl: "103 ciasta siostry Anastazji". Sk�adniki Ciasto: � 15 dag mas�a � 25 dag cukru pudru � 6 ��tek � 10 dag miodu p�ynnego � 30 dag zmielonego maku � 5 dag kakao � 1 �y�eczka sody � 1 �y�eczka cynamonu � 3 �y�eczki m�ki ziemniaczanej Masa: � 1/2 l mleka � 1 �y�ka cukru � cukier waniliowy � 3 �y�ki m�ki ziemniaczanej � 3 �y�ki m�ki pszennej � 1 kostka t�uszczu Ponadto: � 1 du�a paczka biszkopt�w � 2 czerwone galaretki. Etapy przygotowania Ciasto: 1. Utrze� mas�o, cukier i ��tka. Doda� mi�d, zmielony mak i uciera� oko�o 30 minut. Doda� kakao, sod�, cynamon, m�k� ziemniaczan� i dok�adnie wymiesza�. Ubi� pian� z bia�ek, doda� do ciasta i delikatnie wymiesza�. Piec w temp. 180 stopni C ok. 1 godzin� i przekroi� na 2 placki. Masa budyniowa: 1. Cz�� mleka wymiesza� z cukrem waniliowym, m�k� pszenn� i ziemniaczan�. Reszt� mleka zagotowa� z cukrem. Wla� rozrobion� m�k� i ugotowa� budy�, odstawi� do wystygni�cia. T�uszcz utrze� i dodawa� ostudzony budy�, ucieraj�c. Prze�o�enie placka: 1. Placek - masa - paski galaretki pomi�dzy biszkoptami masa - placek - pole Ciasto cappuccino Przepis pochodzi z ksi��ki pt. "103 ciasta siostry Anastazji". Trudno��: trudne Sk�adniki I ciasto: � 8 jaj � 28 dag cukru kryszta�u � 16 dag m�ki pszennej � 4 dag kakao � 1 �y�eczka proszku do pieczenia II ciasto: � 20 dag kokosu � 5 bia�ek � 1 szklanka cukru zwyk�ego � 1 �y�eczka proszku do pieczenia Masa: � 5 ��tek � cukier waniliowy � 3 �y�ki m�ki zwyk�ej � 1 budy� �mietankowy lub waniliowy (bez cukru) � 2 szklanki mleka � 3/4 szklanki cukru � 1 kostka mas�a � 3 dag kawy cappuccino o smaku waniliowym w proszku Etapy przygotowania I ciasto: 1. Przygotowa� biszkopt: bia�ka ubi� na sztywno, doda� cukier i ��tka. Doda� m�k� zmieszan� z proszkiem i lekko wymiesza�. Wyla� na form� do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni C. ok. 30-40 min. 2. Po upieczeniu przekroi� na 2 cz�ci. II ciasto: 1. Bia�ka ubi� z cukrem. 2. Doda� kokos z proszkiem do pieczenia i lekko wymiesza�. 3. Piec na z�oty kolor w temp. 160-180 stopni C przez 30 min. Masa: 1. Mleko, cukier, budy�, m�k�, cukier waniliowy i ��tka zmiesza� i ugotowa� budy�. 2. Mas�o utrze� na puch, doda� wystudzo-ny budy� oraz kaw�, ci�gle ucieraj�c. Prze�o�enie placka: 1. I ciasto - masa - II ciasto - masa - I ciasto -polewa. 2007-09-17 lacek "Marysie�ka" Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" Trudno��: trudne Sk�adniki I placek: � 7 jaj � 1 szklanka cukru � 2 pe�ne �y�ki sypkiego kakao � 5 pe�nych �y�ek m�ki pszennej � 2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia II placek: � 25 dag w�oskich orzech�w � 5 bia�ek � 20 dag cukru kryszta�u � 1 1/2 �y�ki miodu � 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej � 1 �y�ka m�ki pszennej � 1 �y�eczka proszku do pieczenia Krem: � 1/2 l mleka � 1 cukier waniliowy � 5 ��tek � 20 dag cukru � 1 1/2 �y�ki m�ki ziemniaczanej � 1 kostka margaryny Etapy przygotowania Placek I: 1. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�. Doda� cukier, ��tka, kakao, proszek z m�k� i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Po upieczeniu przekroi� placek na 2 cz�ci. Placek II: 1. Bia�ka ubi� z cukrem. Doda� pokrojone orzechy z reszt� sk�adnik�w i wymiesza�. Piec w temp. 180 C przez 30-40 min. Krem: 1. Odla� p� szklanki mleka, a reszt� zagotowa� z cukrem waniliowym. Utrze� ��tka z cukrem, doda� m�k� ziemniaczan� i p� szklanki mleka. Wszystko wla� na gotuj�ce mleko i ugotowa� z tego budy�. Utrze� margaryn� i doda� przestudzony budy�. Prze�o�enie placka: 1. I placek (pierwsza cz��) - krem - II placek (orzechowy) - krem - I placek (druga cz��). Na wierzch polewa kakaowa. 2007-09-18 ODS�UCHAJ Ocena przepisu 4.47/5 (126 g�os�w) S�kaczek Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" Trudno��: �atwe Sk�adniki Cisato: � 35 dag m�ki � 1 kostka margaryny � 12 dag cukru kryszta�u � 2 �y�ki kwa�nej �mietany � 2 jajka � 2 �y�eczki proszku do pieczenia Masa jab�kowa: � 1 kg jab�ek � 2 galaretki ��te Masa orzechowa: � 18 dag posiekanych orzech�w � 18 dag cukru kryszta�u � 3 �y�ki mleka � 3 �y�ki miodu � 15 dag mas�a Etapy przygotowania Ciasto: 1. Zarobi� ciasto kruche: m�k� zmiesza� z proszkiem do pieczenia. Margaryn� zetrze� na tarce do jarzyn na du�ych oczkach i doda� m�ki. Dok�adnie zmiesza�skladniki. ��tka, cukier, cukier waniliowy roztrzepa� w �mietanie. Doda� m�ki z margaryn� i wyrobi� ciasto. 2. Podzieli� na 3 cz�ci i upiec 3 placki w temp. 200-220 C, a� si� zarumieni�. Masa jab�kowa: 1. Jab�ka obra� i zetrze� na tarce o grubych oczkach. Sma�y� pod przykryciem 10 minut. Doda� galaretki w proszku i dobrze wymiesza�. Masa orzechowa: 1. Wszystkie sk�adniki wymiesza�. Lekko zagotowa�. Prze�o�enie placka: 1. Placek - masa jab�kowa - placek - masa jab�kowa - placek - masa orzechowa. 2007-09-19 ODS�UCHAJ Ocena przepisu 4.47/5 (90 g�os�w) Placek serowo-orzechowo-kokosowy Przepis pochodzi z ksi��ki "103 ciasta siostry Anastazji" Trudno��: trudny Sk�adniki CIASTO SEROWE: � 60 dag sera � 6 jaj � 25 dag cukru pudru � 2 �y�ki m�ki ziemniaczanej � 12 dag margaryny � 1/2 �y�eczki proszku do pieczenia CIASTO KOKOSOWE: � 4 bia�ka � 15 dag cukru � 15 dag kokosu � 2 �y�ki m�ki ziemniaczanej CIASTO ORZECHOWE: � 4 jaja � 1 �y�ka kakao � 10 dag mielonych orzech�w � 10 dag cukru � 3 �y�ki m�ki pszennej � 1/2 �y�eczki proszku do pieczenia Etapy przygotowania CIASTO SEROWE: 1. Ubi� pian� z bia�ek. Margaryn� utrze� z cukrem i ��tkami. Doda� zmielony ser, m�k�, proszek i pian� z bia�ek. CIASTO KOKOSOWE: 1. Ubi� bia�ka. Doda� cukier, m�k� i kokos. CIASTO ORZECHOWE: 1. Ubi� bia�ka. Doda� cukier, ��tka, orzechy, m�k� i lekko wymiesza�. Przygotowanie do pieczenia: 1. Ciasto serowe - ciasto kokosowe � ciasto orzechowe. Piec w temp ok. 180 C przez 60 min. 2007-09-21 ODS�UCHAJ Ocena przepisu 4.49/5 (108 g�os�w) Raffaello z adwokatem Przepis pochodzi z ksi��ki "173 specja�y siostry Anastazji" Trudno��: trudniejsze Sk�adniki Biszkopt � 6 jajek � 1 szklanka cukru kryszta�u � 1 szklanka m�ki pszennej � 1 ly�eczka proszku do pieczenia � 1 cukier waniliowy Ciasto kokosowe � 5 bia�ek � 3/4 szklanki cukru kryszta�u � 20 dag wi�rk�w kokosowych � 1 �y�ka m�ki pszennej � 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej � 1 �y�eczka proszku do pieczenia Masa I � 3 ��tka � 3 �y�ki cukru kryszta�u � 1 szklanka mleka � 1 kostka mas�a � 1 �y�ka m�ki ziemniaczanej � 3-4 �y�ki waniliowej kawy cappuccino Masa II � 1/2 l s�odkiej �mietany kremowej � 2 �mietany "�nie�ka" � 1 szklanka adwokata � 1 du�a paczka biszkopt�w � 2 �y�ki wi�rk�w kokosowych � ...
kasiek790