Składniki:
• 225 g gorzkiej czekolady
• 2 łyżki brandy, Grand Marnier lub Cointreau
• 4 łyżki wody
• 30 g miękkiego masła
• 3 duże jajka, osobno białka i żółtka
• 50 g drobnego cukru
• 125 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
W małym garnuszku umieścić czekoladę, alkohol, wodę i rozpuścić w kąpieli wodnej, aż masa będzie gładka i błyszcząca. Po rozpuszczeniu zmiksować na gładko z masłem.
W międzyczasie ubić na sztywno białka, pod koniec ubijania dodając cukier.
Do masy czekoladowej po kolei wbijać żółtka, miksując, na zmianę z połową masy z ubitych białek, dla rozluźnienia.
W kolejnej miseczce ubić kremówkę. Ubitą dodać do masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Na koniec dodać resztę ubitych białek i delikatnie wymieszać.
Gotową masę wyłożyć do 4 - 6 małych miseczek Nakryć przezroczystą folią do żywności i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny przed podaniem.
SexAngela