Pieprz biały.pdf
(
26 KB
)
Pobierz
25505277 UNPDF
Pieprz biały
Spośród 700 odmian roślin pieprzowatych najbardziej
rozpowszechnionym gatunkiem jest pieprz czarny.
Właśnie z owoców tego pnącza robi się przyprawę o nazwie pieprz biały
(również czarny i zielony).
Aby uzyskać jasnobeżowy kolor kuleczek, trzeba zebrać dojrzałe owoce.
Potem podaje się je specjalnej obróbce.
Ziarna najpierw krótko gotuje się i moczy w wodzie, a po usunięciu
zewnętrznej otoczki suszy.
Pieprz biały ma palący smak charakterystyczny dla wszystkich rodzajów
pieprzu, ale jest z nich najłagodniejszy.
Za to pachnie bardzo intensywnie, mocniej i wyraźniej niż czarny.
Zmielony i dodany do potrawy jest prawie niewidoczny.
Dlatego zanakomicie nadaje się do sosów, które powinny mieć
nieskazitelnie biały kolor, np. do beszamelowego.
Pieprzem białym przyprawia się głównie dania z drobiu i ryb.
Plik z chomika:
konto_3
Inne pliki z tego folderu:
Cayenne.pdf
(22 KB)
Bazylia.pdf
(23 KB)
Anyż gwiazdkowy.pdf
(14 KB)
Czarnuszka.pdf
(25 KB)
Cynamon.pdf
(24 KB)
Inne foldery tego chomika:
▪Rodzina Kanderów
DEKALOG dla NAJMŁODSZYCH
Filmy_religijne_dla_dzieci
Joanna Chmielewska - słuchowiska
Karen Kingsbury
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin