Schemat cyklu mocznikowego,Zw.makroergiczne.docx

(40 KB) Pobierz

Schemat cyklu mocznikowego

Karba     HPO4-2                         asparaginian

moilo

fosforan        





                           cytrulina

                                             



          karba                            synte



         noilotran                        taza

         sferaza                          arginino

         ornitynowa                  bursztynia

                                            nowa

 

ormityna                     argininoburszty





                                    nian

   



        arginaza                  liaza argi  



                                      ninoburszty

                                        nianowa

                

H2O                     arginina       fumaran

mocznik 

Dekarboksylacja – to proces odszczepiania gr. karboksylowej, przy czym w tym procesie uczestniczą enzymy z klasy liaz (czyli bez udziału wody).Enzymy te nazywają się dekarboksylazy aminokwasowe. Reagują one z konkretnymi aminokwasami. Współpracują one z fosforanem pirydoksalu.

Powstają aminy biogenne (m.in. są przy produkcji hormonów)

 

Produkty dekarboksylacji aminokwasów.

Aminokwas:

1.ormityna,

2.seryna,

3.tyrozyna,

4.histydyna.

Produkt: ad1.putrescyna, ad2.kolanina, ad3.tyranina, ad4.histanina.

 

Fermentacje aminokwasowe – to procesy, które zachodzą w org. bakterii auksotroficznych i prowadzą do nagromadzenia się w komórce jakiegoś aminokwasu.

 

Łańcuchy węglowe po rozkładaniu aminokwasów przechodzą w zw.:

a)      kw. pirogronowy,

b)     acetylokoenzym A,

c)      acetoacetylokoenzym A,

d)     matabolity pośrednie cyklu Krebsa

 

Zw. ketogenne(powstaje z nich b) i c). Te, które rozkładane do a) lub d) to aminokwasy glutagenne (produkty ich rozpadu mogą być wykorzystywane do syntezy glukozy.

Aminokwasy: izoleucyna, lizyna, fenyloalanina, tryptofan i tyrozyna mogą

¨Największe znaczenie ma fermentacja glutaminowa -w wyniku tego procesu powstaje kw. glutaminowy. Biosynteza tego kwasu zachodzi w komórkach niektórych bakterii(Micrococcus glutamicus), wykorzystują one kwas pirogronowy(powstały z glukozy) do produkcji kw glutaminowego. Aminokwasy mogą być wykorzystywane do syntetyzowania układu porfirynowego.

 

Ukł Porfirynowy wchodzi w skład:

· barwników fotosyntetycznych,

· zw. uczestniczących w transporcie  tlenu

· białek transportujących elektrony,

· leghemoglobiny- zw uczestniczącego w wiązaniu azotu atmosferycznego przez rośliny motylkowe,

·uczestniczy też w witaminie B12.

 

8. ZWIĄZKI MAKROERGICZNE.

Ad.2 istnieją dwa typy reakcji egzo- i endoergiczne. Egzo- przebiegają spontanicznie z wydzieleniem energii. Endo-  Z dostarczeniem energii (z reakcji egzoergicznych).

Przekazywanie tej energii następuje za pomocą związków gromadzących tą energię w swoich wiązaniach. W trakcie rozpadu zw. wydziela się energia.Wydzielana ener. Do środowiska – to energia swobodna; wartość tej en. zależy od pH środowiska(najczęściej podaje się dla pH=7 –bo odpowiada odczynowi w komórce). En. swobodna w rea egzoergicznych jest przeważnie ujemna(sugeruje to,że jest ona wydzielana). Uczestniczą tu zw. makroergiczne.

Def. zw makroergiczne-są to zw., które, podczas rozkładu hydrolitycznego w rea. pojedynczej wydziela się en. powyżej 25000 [J/mol]. Wiązanie makroergiczne powstaje podczas tego rozkładu.

 

Zw. makroergiczne powstają podczas:

- utleniania biologicznego,

- procesu fosforylacji fotosyntetycznej.

 

Zw. makroergiczne w zależności od charakteru wiązania można podzielić na:

1. zawierające wiązania bezwodnikowe fosoranowo-fosforanowe,

2. zw. zawierające wiązania bezwodnikowe ale karboksylo-fosforanowe,

3. zw. o wiązaniach guanidyno-fosforanowe,

4. wiązania tioestrowe.

 

Ad1. pirofosforan, nukleozydotrójfosforan.(np. ATP-adenozynotrójfosforan

Skład: adenina + cukrowiec +reszty fosforanowe

ATP+H2O®ADP

ATP+H2O®AMP+p~p.

ATP, AMP, ADP - uczestniczą jako zw. aktywujące niektóre inne zw., może następować aktywacja różnych zw. przed wejściem w proces syntezy.

 

Ad2. wiązania acylofosforanowe.

Tego typu wiązania występują przy acylofosforania

Jeżeli reszta karboksylowa aminokwasu połączy się z resztą fosforanową AMP jest to forma aktywna aminokwasu.

 

Ad3. wiązania guanidyno-fosforanowe: występują w fosfagenach(są to zw. stanowące rezerwę energetyczną tkanki mięśniowej):

Np.: fosfokreatyna -  u kręgowców w mięśniach

Np.: fosfoarginina – u bezkręgowców

 

Ad4. Wiązania tioestrowe :

UDP- urudynodwufosforan,

CDP-cytozynodufosforan

GDP-guanidynodifosforan

Rola:

·magazynowanie energii,

·udział w aktywacji różnego rodzaju zw., które dzięki temu łatwiej ulegają rea.

 

- amyloza: proste, długie łańcuchy połączone wiązaniami a1-4 glikozydowymi.

- amylopektyna: polisacharyd rozgałęziony, zbudowany z krótkich, prostych łańcuchów połączonych wiązaniami a1-4 (w łańcuchach) i a1-6 (w rozgałęzieniach) glikozydowymi.

åglikogen: polisacharyd zwierzęcy, mat. zapasowy odkładany gł. w wątrobie i mięśniach; Rozpuszcza się w zimnej wodzie tworząc koloidalny, opalizujący roztwór. Zbudowany jest podobnie jak amylopektyna (wiązania a 1-4 i a 1-6 glikozydowe), lecz znacznie bardziej rozgałęziony (więcej wiązań a 1-6).

ådekstryny: są substancjami bezpostaciowymi , kleistymi, tworzą roztwory koloidalne i skręcają płaszczyznę polaryzacji w prawo; Znaczne ilości dekstryn znajdują się w skórce pieczywa. Zawierają wiązania a 1-6 glikozydowe, a w mniejszych ilościach także a 1-2, a 1-4, a 1-3.

åceluloza: (błonnik) jest najbardziej rozpowszechnionym polisacharydem roślinnym; wchodzi w skład tkanek roślinnych;

Charakteryzuje się b. dużą odpornością na działanie różnych czynników chemicznych.

Nie rozpuszcza się w wodzie i nie tworzy roztworów koloidalnych. Ulega hydrolizie enzymatycznej pod wpływem enzymu: celulazy, której pośrednim produktem jest celobioza, a końcowym D-glukoza.

Posiada wiązania b 1-4 glikozydowe.

Człowiek i zwierzęta mięsożerne nie są w stanie spożytkować celulozy. Jedynie zw. roślinożerne wykorzystują florę bakteryjną obecną w przewodzie pokarmowym do rozłożenia jej na związki przyswajalne.

Wykorzystywana jest szeroko w przemyśle włókienniczym, budowlanym, papierniczym, do produkcji klejów, lakierów, filmów fotograficznych.

 

Polisacharydy kwaśne (poliuronidy):

złożone związki zawierające kwasy uronowe à produkty utlenienia sacharydów przy ostatniej grupie alkoholowej.

Należą do nich pochodne glukozy i galaktozy Þ zw., których składnikami są kwasy glukuronowy i galakturonowy.

Kwasy te są składnikami hemiceluloz, pektyn, gum, śluzów.

åpektyny: wyst. w przestrzeniach międzykomórkowych roślin i stanowią lepiszcze łączące komórki w tkance. Wyst. w niedojrzałych owocach. Gł. składnikiem długi łańcuch kwasu a- poligalakturonowego (zestryfikowanego metanolem) i powiązanych z nim łańcuchów galaktanów, arabanów, ksylanów.

åhemicelulozy: wyst. we włóknistej i zdrewniałej tkance roślinnej w połączeniu z celulozą;

W skład budowy wchodzi kwas glukuronowy oraz pentozany (drzewa liściaste) i heksozany (d. iglaste).

 

Aminopolisacharydy: zbudowane z pochodnych cukrowych z wbudowaną grupą aminową, np. chityna.

 

Reakcje barwne cukrów (wszystkich):

Wszystkie monosacharydy, zawierające w cząsteczkach więcej niż 4 atomy węgla (pentozy, heksozy) ulegają pod działaniem mocnych kwasów odwodnieniu i cyklizacji. Pentozy przechodzą w furfural, a heksozy w 5-hydro-ksymetylofurfural z jednoczesnym odszczepieniem 3 cząsteczek wody z każdej cząsteczki cukru prostego. Otrzymane produkty dehydratacji wchodzą w reakcje kondensacji z fenolami i ich pochodnymi, aminami aromatycznymi i chinonami, tworząc barwne połączenia.

 

R. Molisha z a-naftolem: do r-ru dowolnego cukru dodajemy odczynnik Molisha (5% etanolowy r-r a-naftolu) i podwarstwiamy stężonym H2SO4 à na granicy warstw powstaje zabarwiony pierścień. Pozytywny wynik dają też aldehydy, aceton, niektóre kwasy organiczne.

furfural + a-naftol = zw. o zabarwieniu czerwono-fioletowym

 

R. na wykrywanie pentoz:

R. Tollensa z floroglucyną: do r-ru pentozy dodajemy stęż. HCl i kryształek floroglucyny, ogrzewamy do wrzenia. Powstaje zabarwienie różowe.

furfural + floroglucyna = zw. o barwie różowej

 

R. na wykrywanie ketoz (pentozy):

R. Selivanowa z rezorcyną: do r-ru fruktozy lub (lub sacharozy) dodajemy HCl, ogrzewamy do wrzenia przez 30 sek, chłodzimy i dodajemy kryształki rezorcyny, ogrzewamy do wrzenia. Powstaje wiśniowe zabarwienie (a przy dużym stęż. cukru - osad).

hydroksymetylofurfural + rezorcyna = produkt kondensacji o barwie wiśniowej

 

R. na odróżnienie monosacharydów od disacharydów:

R. Fehlinga z rezorcyną: pozwala odróżnić monosach. od disach. Mieszamy odczynniki Fehlinga I i II, dodajemy r-r cukru i ogrzewamy. Powstaje osad Cu2O (barwa                    ).

cukrowiec + CuO = Cu2O¯ + cukrowiec

R. Barfoeda: pozwala odróżnić cukry proste od dwucukrów redukujących. W obecności cukrów prostych osad powstaje szybciej niż w obecności dwucukrów.

cukrowiec + CuO = Cu2O¯ + cukrowiec

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin