Sernik florentyński
Czekoladowy sernik na zimno bez pieczenia o smaku pomarańczy. Na chrupiącym spodzie z płatków i kandyzowanych wiśni, smakiem przypominającym słynne ciasteczka Florentynki.
Spód: • 100 g płatków kukurydzianych, rozkruszonych • 40 g płatków migdałowych, zrumienionych na patelni • 20 g płatków kokosowych (lub wiórków), zrumienionych na patelni • 1 łyżka płynnego miodu • 3 łyżki pokrojonych wiśni kandyzowanych • 125 g nie solonego masła, roztopionego
Masa: • 500 g twarogu śmietankowego na serniki (użyłam firmy PRESIDENT) • 115 g drobnego cukru do wypieków • 250 ml śmietany 35% • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 60 ml wrzącej wody • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy • 60 ml soku pomarańczowego • 250 g ciemnej czekolady deserowej, roztopionej
Przygotowanie:
· Formę z odpinaną obręczą o średnicy 20 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać wszystkie składniki na spód sernika. Mieszankę wyłożyć na spód formy, docisnąć i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki.
· Mikserem ubić ser z cukrem na gładki krem. Dodać śmietanę i ubijać aż masa będzie gęsta. Wymieszać z rozpuszczoną żelatyną, skórką i sokiem z pomarańczy oraz większością roztopionej czekolady (resztę pozostawiając do dekoracji).
· Masę wlać na przygotowany spód, wyrównać wierzch i polać odłożoną czekoladą wymieszaną z kilkoma łyżkami mleka. Schładzać przez około 2 - 3 godziny lub do czasu aż sernik stężeje.
GRZEGORZ1976