SUROWA DIETA - przepisy.doc

(3071 KB) Pobierz
SUROWA DIETA - PRZEPISY

SUROWA DIETA - PRZEPISY

 

Surowe spagetti z cukinii

2 cukinie

4-6  świeżych pomidorów

szklanka suszonych pomidorów

łyżka stołowa oliwy z oliwek

 

do smaku :

por

bazylia (świeża lub suszona) (tylko troszkę :)))))

oregano

sól

pieprz

agave lub troszkę miodu czy też z 2/3 daktyle, można zamiast tego dodać czerwona paprykę.

 

 

 

Granola:

migdały

orzechy włoskie

pestki

rodzynki

żurawina suszona

banany

jagody

 

Mleko migdałowe:

migdały

daktyle/miód/agave

odrobina wanilii

odrobina cynamonu

odrobina gałki muszkatołowej

odrobinka soli

Mleko migdałowe z granolą

 

Pinacolada

- sok z jednego kokosa

(dziurki zrobiłam korkociągiem)

- połowa świeżego ananasa

- woda niegazowana

 

 

 

Ta wyszła smaczna, choć lepsza jest na mleku sojowym i dosłodzona.

 

 

 

Surowa "jajecznica"

masa na jajecznicę:

-1 kubeczek migdałów

-1/2 kubeczka pestek słonecznika             

- łyżka stołowa kurkumy (tumeric)            

- szczypta soli                                            

- szczypta pieprzu

- 1/4 szklaneczki wody

 

 

Wszystko razem wrzucić do robota kuchennego i zmielić na papkę, taką z grudkami.

 

Pico de gallo:

1 pomidorek

garść kolendry (cilantro)

garść szczypiorku

Mieszamy pico de gallo z masą "jajeczną" aż uzyskamy jednolitą konsystencję i piękne kolory czerwieni żółci i zieleni...

Pyszne gdy serwowane na talerzu pokrytym zieleninką skropioną oliwą z oliwek i cytrynką.

 

Surowy jogurt

-          1 szklanka migdałów (moczonych  w wodzie przez około 8 godzin)

-          miąższ z dwóch kokosów

-          woda z dwóch lub jednego kokosa (w zależności jaką konsystencję kochacie:)

 

można dodać też do smaku :

szczyptę soli

agave nektar/surowy miód/daktyle

probiotyki

 

 

Przygotowanie:

Wrzucamy wszystko do miksera/blendera i miksujemy razem, aż uzyskamy konsystencję papki /jogurtu.

 

Jeśli dodajemy probiotyki należy pozostawić jogurt w słoiczku przykryty kawałkiem materiału na blacie kuchennym na około 4 godzinki, i następnie wstawiamy go do lodówki.

Gdy zgłodniejemy wyjmujemy go natychmiast, przystrajamy czymkolwiek.

             

 

Awokadowo - mangowa sałatka

- kilka liści sałaty rukoli  (arugula)  lub innego rodzaju zieleninki,

- 1 mango

- 1 awokado

- czerwona cebula

- kolendra siewna (cilantro) - cilantro ma bardzo specyficzny smak i wielu ludzi za nim nie przepada

- czerwona papryka

 

 

 

 

 

dresing: sok z jednej cytryny zmieszany z sokiem z jednej pomarańczy

 

czas przygotowania: niecałe 5 minut. Pokroić składniki w kawałeczki wielkości przez was kochane:  małe, drobne, grube, prostokątne  lub okrągłe .... i pokropić  przepysznym dresingiem pomarańczowo cytrynowym.

 

 

Migdałowy Humus

(przepis  z książki Davida Wolfa " The Sunfood Diet")

 

 

2 kubki migdałów ( moczonych wcześniej w wodzie przez około 6 godzin)

4-6 plastrów suszonych pomidorów (moczonych w wcześniej w wodzie przez około godzinę)

1 ząbek czosnku

2-3 łyżki ziaren sezamu (rozmoczonych  wcześniej  w wodzie przez około 2 godziny)

2-3  łyżki oliwy z oliwek

sok z 2 lub 3 wyciśniętych cytryn (do smaku)

szczypta soli morskiej

jeśli jest taka możliwość można dodać kilka liści świeżej bazylii i oregano

 

Wszystko razem zblendować w robocie kuchennym i podawać z czym tylko dusza zapragnie. Uważajcie jednak, bo mimo, że jest to przepyszne, jest to również ciężkie do strawienia, dość kaloryczne przez wysoką zawartość tłuszczu. Dlatego polecam ten smakołyk na okazje specjalne raczej niż na codzienną przekąskę.

 

Czekoladowy puding

1 duże lub 2 małe awokado

1 1/2 - 2 łyżki syropu agave 

2 łyżki  surowego cacao powder

1 łyżka ekstraktu waniliowego lub sproszkowanej wanilii

½  łyżeczki soli morskiej

odrobina wody

 

 

 

Cukiniowy HUMUS

 

2 duże cukinie (ja ich nie obierałam stąd ten zielonkawy kolor, dodałam tym razem również trochę kopru czego nie było w oryginalnym przepisie)

1 kubek moczonych przez noc ziaren sezamu lub 3/4 kubka raw tahini (do kupienia gotowy w słoiku)

2 ząbki czosnku lub nawet więcej do smaku

1/2 kubka świeżo wyciśniętego soku z cytryny

1/4 kubka oliwy z oliwek

szczypta soli morskiej  i pieprzu cayenne  do smaku,

 

wszystko razem zmiksować w mikserze (robocie kuchennym ) lub blenderze aż uzyskamy kremową konsystencję. Można podawać z surowymi warzywkami tj. marchewka i seler lub przepysznymi surowymi krakersami.

 

Bardzo łatwo można to zamienić w przepyszny dresing do sałatek, wystarczy zmieszać trochę humusu z ogórkiem lub szklanką wody i sosik gotowy.

 

 

Gazpacho

1 czerwona papryka

pół czerwonej cebuli

woda

pomidorki koktajlowe

pestki dyni

sól

 

 

Wszystko zmiksować, posypać pestkami.

 

„Owsianka” bananowa z bakaliami

dwa dojrzałe banany,

1 jabłko,

cynamon,

wiórki kokosowe,

len mielony

i pokrojone migdały w skórkach.

 

 

 

Jest naprawdę pyszna i słodka, a cała ta słodycz pochodzi z owoców

 

Obiad

Rzodkiewki,

oliwki,

pasta z suszonych pomidorów,

zielona sałata z dymką

 

i makowo-migdałowym surowym sosem.

 

1 filiżanka migdałów

1/4 filiżanki oleju

1/2 szklanki wody

sok z połowy cytryny

szczypta soli

2 łyżeczki maku

 

Zmiksować wszystko, dodać mak.

Można przechowywać przez tydzień w zamkniętym słoiku w lodówce.

 

 

Pasta z suszonych pomidorów i słonecznika             

1 filiżanka słonecznika

1/3 filiżanki suszonych na słońcu pomidorów

2 łyżki wody

sok z cytryny

bazylia, sól

olej

1 ząbek czosnku

pół czerwonej cebuli

 

 

Słonecznik i suszone pomidory (to mają być suche, a nie ze słoika z zalewy) namoczyć (oddzielnie) na 1-2 h. Zmiksować z 2 łyżkami wody, sokiem i olejem. Dorzucić posiekaną cebulę i czosnek, dosolić, dodać ziół.

Pasta jest pyszna.

Zupa cucado

2 ogórki

2 miękkie avocado

sok z cytryny

woda niegazowana

pomidory do dekoracji

sól

koperek

 

 

Ogórki obrać i pokroić, avocado wydrążyć, wszystko zmiksować z odrobiną wody i soku z cytryny (ale z niedużą ilością - zupa ma być gęsta), dosolić, udekorować kawałkami pomidorków. Posypać koperkiem.

 

Pesto z liści rzodkiewki

liście z pęczka rzodkiewki

garść słonecznika

garść orzeszków ziemnych

ząbek czosnku

2-3 łyżki oleju

sól

odrobinę wody

 

Liście myjemy i przebieramy jak szpinak, odcinając twarde części. Słonecznik prażymy na jasnobrązowo na patelni. Orzeszki namaczamy we wrzątku, który po 15 minutach odlewamy (usuwamy w ten sposób sól). W wysokim naczyniu miksujemy wszystko, dolewamy po trochu oleju i wody, aż uzyskamy pożądaną konsystencję.

 

 

Krakersy z siemienia lnianego

3 kubki siemienia lnianego

1 1/2 kubka pestek słonecznika

1/ 1/2 kubka pestek z dyni

1 1/2  ziaren sezamu

 

 

wykonanie : moczyć wszystkie nasiona przez noc, około 8 godzin. Następnie odsączyć wodę z wszystkich nasion. Z siemienia lnianego zrobi się taka papka jakby galaretka, nie przejmujcie się, tak ma być. Wrzucić wszystkie składniki do dużej miski i wymieszać z bardzo drobno pokrojonymi lub zmiksowanymi w blenderze:

 

3 ząbkami czosnku

2 łodygami selera

1/2 czerwonej papryki

1/2 łyżeczkami   pieprzu cayenne

1/2 cebulki

2 1/2 łyżkami  stołowymi  DULSE lub 1 soli morskiej

1/2 kubkiem pietruszki

 

Wszystko to razem wymieszać, potem nakładać za pomocą łyżki stołowej na tacki dehydratora i uformować kształt jaki wam odpowiada: kwadratowy trójkątny lub okrągły. Pozostawić w dehydratorze na około 2 dni w temperaturze nie wyższej niż 40.6 °C lub 105 °F

 

 

Surowe ciasteczka

garść nerkowców

garść orzechów włoskich

garstka migdałów

pół szkalnki wiórków kokosowych

6/7 daktyli

 

 

Wszystkie rodzaje orzechów namoczyć najpierw w wodzie przez około 4 godziny po czym wszystkie składniki  oprócz daktyli wymieszać razem w robocie kuchennym. Zmiksowaną masę podzielić na 2. Połowę wyjąć a do reszty dodać surowy puder czekoladowy, lub niesłodzone kakao w proszku i wymieszać jeszcze raz ( wtedy ciasteczka  nie będą w 100% surowe, ale wciąż przepyszne i przezdrowe)

 

Gotową masę kakaową wysypać do drugiej miseczki. Po czym należy zmiksować daktyle, nie zapomnijcie o wyjęciu pestek :). Miksować je aż do uzyskania jednej wielkiej, miękkiej  i lepkiej kulki. Po czym wyjąć ją z miksera rozdzielić na 2 i dodać do dwóch miseczek ze zmiksowanymi orzechami i wymieszać je do uzyskania jednej wielkiej  daktylowo-orzechowej kulki :) I gdy to jest już gotowe należy ulepić małe ciasteczka w kształcie  jaki wam się podoba, np. kuleczki .

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin