Orzechowe babeczki z czekoladą.docx

(47 KB) Pobierz

Orzechowe babeczki z czekoladą

Na urodziny dostałam od mojej siostry silikonową foremkę do pieczenia babeczek. Od razu pomyślałam wtedy, że będzie idealna do wypieków na Wielkanoc. Oczywiście musiałam wcześniej wypróbować i upiekłam babeczki z czekoladą, orzechami i sokiem pomarańczowym. Udały się wspaniale i bardzo nam smakowały.
Przed świętami upiekę je jeszcze raz, będą ozdobą koszyczków ze święconką w naszej rodzinie ;)


Zdjęcie - Orzechowe babeczki z czekoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki (na około 20 babeczek):
- 80 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 150 ml soku z pomarańczy
- 75 ml oleju
- 200 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych orzechów laskowych

- cukier puder i skórka z pomarańczy do dekoracji


Czekoladę pokroić niezbyt drobno.
Białka jajek oddzielić od żółtek. Żółtka z cukrem i szczyptą soli utrzeć na gęstą, kremową masę. Dalej ucierając powili, dolewać sok z pomarańczy oraz olej. Następnie porcjami dosypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i mielone orzechy.

Białka ubić na sztywną pianę i razem z czekoladą ostrożnie wymieszać z ciastem.

Obficie nasmarować tłuszczem i wysypać mąką foremki z kominkiem do babek (średnica 6,5 cm). Napełnić je ciastem do 3/4 wysokości.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st.C i piec przez 15-18 minut. Na chwilę zostawić w foremce, potem wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia.

Przed podaniem babeczki udekorować cukrem pudrem i skórką startą z pomarańczy.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin