Sernik złota rosa.doc

(22 KB) Pobierz

„Złota rosa”

 

Ciasto: 1,5 szklanki mąki

0,5 szklanki cukru

0,5  kostki margaryny

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

- ciasto zagnieść, rozwałkować, placek dopasować do blachy wraz z bokami

/na całą wysokość blaszki/

 

Masa serowa: 1 kg sera półtłustego

1 szklanka oleju

¾ szklanki cukru

1 cukier waniliowy

1 budyń śmietankowy na 0,5 l mleka /czasem dodaję 2 budynie/

2 jajka,

4 żółtka /białka wykorzystamy na końcu/

3 szklanki mleka.

 

Wykonanie: Produkty wkładamy do emaliowanego naczynia/ser, olej, cukier, cukier waniliowy, jajka i żółtka, 1 szklanka mleka/  i  mikserem  nasadowym  / z nożykami/ dobrze wyrabiamy, dolewając stopniowo  jeszcze 1,5 szklanki mleka. Miksować, żeby nie było grudek. Z pozostałego mleka  0,5 szklanki  rozrabiamy budyń   i  wlewamy  do masy,           następnie miksujemy   do uzyskania jednolitej masy. Masę wlewamy do blachy i pieczemy w dobrze  nagrzanym piekarniku ok. 50 minut /temp. 180-200 st. C /.

/masa serowa musi już być sztywna/.

Wyciągamy placek  i smarujemy na jego powierzchni  ubite wcześniej  na sztywno białka z

½ szklanki cukru  i 1 łyżką octu  i zapiekamy  na  mniejszym ogniu  na złoty kolor  ok. 10-15 minut.

Po wyciągnięciu  pozostawiamy  do ostygnięcia , a w tym czasie  tworzą się „krople  rosy”.

A następnie podajemy  na stół. Smacznego !

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin