Sernik gotowany.pdf

(73 KB) Pobierz
37870099 UNPDF
Sernik gotowany
Składniki
Biszkopt: 4 jaja, po pół szklanki mąki ziemniaczanej i pszennej,
szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1
kg sera, 35 dag cukru pudru, 3 żółtka, 15 dag masła lub
margaryny, pół szklanki mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
polewa czekoladowa, wiórki kokosowe
Sposób przyrządzania
Przeznaczone na biszkopt żółtka utrzeć z cukrem i, ciągle mieszając, dodać mąkę
z proszkiem do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Wylać ciasto na blachę i upiec
(najlepiej dzień wcześniej). Utrzeć tłuszcz, cukier puder i żółtka przeznaczone na masę
serową. Dodać zmielony (dwukrotnie) ser i nadal ucierać. Zagotować masę na małym
ogniu, cały czas mieszając. Kiedy zacznie wrzeć, wlać mleko wymieszane z dwiema
łyżkami mąki ziemniaczanej i gotować, aż masa ponownie zacznie wrzeć. Gorącą masę
wylać na biszkopt (można go wcześniej nasączyć wodą z cukrem i sokiem cytrynowym).
Wierzch sernika posypać wiórkami kokosowymi i udekorować kratką z polewy lub
rozpuszczonej czekolady.
 
37870099.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin