Sernik z mandarynkami ll(1).pdf

(57 KB) Pobierz
37870127 UNPDF
Sernik z mandarynkami
Składniki
Ciasto: 30 dag mąki, 3 żółtka, 20 dag masła, łyżka cukru pudru.
Masa: 1,25 kg białego sera, 2 szklanki cukru, 12 dag masła
roślinnego, 8 jaj, cukier waniliowy, pół płaskiej łyżeczki proszku
do pieczenia, łyżeczka soku z cytryny, budyń waniliowy, puszka
mandarynek. Lukier: szklanka cukru pudru, 3 łyżki słodkiej śmietanki 18-proc. Dekoracja:
2 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przyrządzania
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, wstawić na 30 min do lodówki.
Rozwałkować, wyłożyć nim dno wysmarowanej masłem prostokątnej blaszki. Podpiekać
przez 15 min w piekarniku nagrzanym do 190-200°C. Ser zemleć, dodać masło i chwilę
ucierać. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z masą serową. Dodać
sok z cytryny, budyń, proszek, odsączone na sitku mandarynki, ubitą na sztywno pianę
z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na podpieczony spód. Wstawić do
piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę. Wyłączyć piecyk, pozostawić
w nim ciasto jeszcze przez 10-15 min. Cukier puder ze śmietanką utrzeć na gładką
masę. Jeszcze ciepły sernik udekorować lukrem i skórką pomarańczową.
 
37870127.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin