Sernik z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 250g margaryny
- 5 żółtek
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
Masa serowa:
- 1/2 kg tłustego twarogu zmielonego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki stopionego masła
- 2 jajka
- 1 budyń śmietankowy (proszek)
Beza:
- 5 białek
- 3 łyżki cukru kryształu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtek cukru pudru i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części. Jedną zetrzeć na grubych oczkach na natłuszczoną prostokątną blachę.
Ser utrzeć z cukrem, jajkami i masłem, wsypać budyń, połączyć. Ja wszystkie składniki włożyłam do miski i zmieszałam blenderem na gładką masę. Masę serową wyłożyć na starte ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubijać przez chwilę, a następnie połączyć delikatnie łyżką z mąką ziemniaczaną.
Na masie serowej ułożyć osączone i pokrojone w ćwiartki brzoskwinie, przykryć bezą, na wierzch zetrzeć drugą połowę ciasta.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec 60 minut.
Anielskie