[eBooks.PL]Kuchnia - MIELONE,GOLOBKI,SAJGONKI.pdf
(
797 KB
)
Pobierz
Microsoft Word - mielone wg szablonu.rtf
Mielone, gołąbki i
sajgonki
Przepisy MniaMowiczów
Opracowanie: Nalle
JAK ZROBIĆ "DOMOWE" MIELONE
graza
Doczytałam się że daje się 20 dag wołowiny i 20 dag tłustej wieprzowiny. Ta tłusta
wieprzowina to daje ten tłuszczyk.
mycha3
Jeżeli będziesz miała już odpowiednie mięso to zrób tak :
Mięso wymieszaj z namoczoną i odciśniętą bułeczką 1 jajkiem, posiekaną małą
cebulką, posiekanym koperkiem. Wymieszaj masę dodając pieprzu vegety i bulionu
knorra w płynie. Trzeba formować kotlety i panierować w bułce tartej no i musowo
musi być sławetna kratka i smażyć na gorącym oleju. Ja robię czasem wariację na temat
mianowicie:
Z ww masy robię malutkie kotleciki też panieruję w bułce i smażę na rozgrzanym oleju
nieco mocniej niż zwykle. Następnie wylewam z patelni tłuszcz a dolewam bulionu
może być z kostki i doprawiam do smaku pieprzem wegetą i maggi, dorzucam
odrobinkę posiekanej cebulki i duszę 15 min. obracając kotleciki. Na koniec dodaję
kwaśną śmietanę i czekam aż sos zgęstnieje. Polecam i smacznego
Edi
ja najcześciej robię kotlety mielone ale drobiowe a jak mam dobre mięsko wieprzowe to
mieszam pół na pół i też kotlety takie są bardzo pyszne:
jajko, czerstwa bułka namoczona a następnie odciśnięta, cebula i czosnek wyciśnięte
przez praskę, majeranek, pieprz ziołowy i naturalny oraz sól
bardzo często robię kotlety mielone na jakieś uroczystości i wtedy aby nie były one
takie "monotonne" do środka dodaję jedno ugotowane na twardo jajeczko przepiórcze
lub pieczarki; efekt murowany i każdy kto do mnie przychodzi na jakąś ucztę pyta się
czy mam kotleciki z "wkładką"
www.MniamMniam.pl/forum
2
Niusia
Z przyjemnością podaję przepis na domowe kotlety mielone:
1/2 kg karczku, 1 jajko, duża czerstwa bułka, średnia cebula, sól (niecałe
1/2 łyżeczki), vegeta (troszkę), pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
Mięso zmielić (ew. poprosić o zmielenie w sklepie). Bułkę namoczyć w letniej wodzie.
Co do cebuli są dwie szkoły: mój mąż dodaje surową, ja podsmażoną. W obu
przypadkach powinna być b. drobno pokrojona. Cebulę, jajko, odciśniętą bułkę,
przyprawy dodać do mięsa i starannie wyrobić rękami. Formować średniej wielkości
kotleciki, panierować w tartej bułce, smażyć na średnim ogniu z obu stron (zaraz po
położeniu na patelnię ugnieść widelcem lub w/g innej szkoły zrobić kratkę nożem).
Najlepiej smakują z duszoną marchewką lub buraczkami.
ABi
A jak Cię najdzie ochota to dodaj do tego mięsa pokrojonej w kosteczkę brzoskwini w
puszki. Uformuj kotlety i smaż. I gotowe.
Bardziej wykwintna wersja to przełożenie gotowych kotletów brzoskwiniowych do
naczynia żaroodpornego i zapieczenie z plasterkiem sera i dodatkowo połówka
brzoskwini na wierzchu. Przed podaniem każdego kotleta przystrajamy wisienką.
Choco
Ja wybieram kawałek mięsa i w sklepie proszę o zmielenie, i taki system najbardziej mi
odpowiada. A do mięsa, oprócz przypraw, dodaję zawsze 2-3 łyżeczki musztardy.
Wtedy kotlety wydają mi się lepsze!
kwidzinska
Jeżeli już w końcu mamy mięso zmielone to przystępujemy do przyprawiania
Na około 500-800 gr. mięsa - 3 średnie cebule, 1 pęczek zielonej
pietruszki, 1 płaska łyżeczka soli, 1-2 jaja, pół szklanki bułki tartej, 1/4 -
1/3 szklanki wody, pieprz, papryka ostra, 2 łyżki oleju lub oliwy, tłuszcz
do smażenia, bułka tarta do obtaczania
Cebule kroję w drobną kostkę i smażę na patelni na rozgrzanym oleju ciągle mieszając -
ma być bardziej zeszklona jak przyrumieniona, pietruchę myję i osuszam, kroję
www.MniamMniam.pl/forum
3
drobniutko, wrzucam na patelnię do cebulki, smażę 2-3 minuty. Pozostałe składniki
wrzucam do miski, dodaję cebulę z pietruchą. Wyrabiam dokładnie mikserem - jeżeli za
mało słone można dodać trochę wegety albo przyprawy grillowej. Mięso formuję
mokrymi rękoma i obtaczam od razu w tartej bułce. Smażymy na "wysokim" tłuszczu.
Spróbuj do mięsa dodać 1/2 szklanki gotowanego ryżu.
Motte
Ja biorę mięso mielone wołowe, nie jest tak tłuste jak wieprzowe. Dodaję bułkę
namoczoną i odciśniętą, jajko, cebulkę pokrojoną na drobną kostkę, posiekaną natkę
pietruszki, czosnek, pieprz i sól do smaku i łyżeczkę bardzo mocnej musztardy. Dodaje
fantastycznego winnego smaku.
Anerite
Do kotletów mielonych osobiście wolę wieprzowinę, bo smaczniejsza i bardziej
miękka, a jeśli z wołowiny, to pół na pół z wieprzowiną lub 3/4 wieprzowiny. Jadłam
kiedyś mielone ze schabu i nigdy nie jadłam smaczniejszych niż te. Może trochę
droższe, ale wspaniałe. Mielone tradycyjnie są panierowane, ale bułeczka pochłania
sporo tłuszczu, można smażyć bez panierowania, jak hamburgery, jeśli ktoś liczy
kalorie i tez są smaczne. Ja dodaje namoczona i odciśniętą sucha bułkę, smażoną
drobno siekana cebulkę, ząbek czosnku drobniutko siekany lub roztarty, jajko, sól,
pieprz, łyżkę wody. Można dodać musztardy i keczupu, łyżkę oliwy, ale to już nie będą
te tradycyjne.
Bułka tarta pochłania duże ilości tłuszczu ale ta bulka zrumieniona na suchej patelni
(uważać i przegarniać, bardzo szybko się przypali) to już nie. Taka bułkę należy używać
do potraw, które się polewa tłuszczem z bułeczką, można posypywać osobno i polewać
masłem albo już zrumieniona osobno wsypać do masła na patelni, nie wchłania tłuszczu
i jest wydajne. Może by było dobrze lekko zrumienić j.w. trochę tartej bułki i mieć w
słoiczku i w takiej panierować kotlety mielone albo schaboszczaki.
Mariolik
Do mielonych dobrze jest dać startego na bardzo drobnej tarce ziemniaka surowego,
kotlety są wtedy bardziej pulchne. Ja dodaję mieląc mięso trochę masła, a z przypraw
trochę ziół prowansalskich.
www.MniamMniam.pl/forum
4
gosiowo łakome
klasyczne mielone
domowe nieudziwnione u mnie występują z łopatki i wola
mielonych w maszynce zwykłej ręcznej, tatuś tradycjonalista takie produkował to i ja
też gotowe mielone mięso mi nie podchodzi bo ma nie taką strukturę i tłuszczu za dużo
a łopatka po obróbce jest na oko mniej więcej 1 do 4 (wole do łopatki)
Anerite
zrazy mielone duszone i te się robi tylko z wołowiny. Pyszne z kasza, ziemniakami, z
kopytkami i z chlebem, jak kto woli. Pól kg wołowiny mielonej, tłuszcz, bułka
czerstwa, cebula , jajko, sól, pieprz, mąka lub śmietana do sosu lub jedno i drugie, ja
dodaję zawsze ząbek czosnku roztarty. Mięso wymieszać z namokniętą i odciśniętą
bułką, drobniutko pokrojoną, usmażoną cebulka, jajkiem, solą, pieprzem i czosnkiem,
dobrze wymieszać, albo jeszcze raz zmiksować. Ja nie lubię dotykać surowego mięsa,
więc używam, jak muszę, plastikowej rękawiczki. Wyrobione mięso kształtować w
podłużne, zaokrąglone wałki, jak wydłużona piłka, otoczyć w mące i smażyć szybko na
tłuszczu na silnym ogniu obracając. Potem przełożyć do rondelka, podlać woda, lepiej
rosołem, można z kostki albo zupa, jak się ma i dusić na wolnym ogniu ok. 0,5 godz.
Można dorzucić pieczarki lub inne grzybki. Dodać mąki, jak sos rzadki, albo podprawić
śmietaną, można niczym, jak się liczy kalorie, tylko doprawić do smaku. Można sosem
Maggi. Najlepsze z kaszami i kopytkami. Z tłuczonymi ziemniakami tez b. dobre.
Posypać natką. Można zrobić więcej, rozdzielić na porcje i zamrozić. Jakaś surówka do
tego
.
Elwira
Robię mielone w sposób tradycyjny [jak w moim domu]-łopatka, karczek, podgardle, 2-
4 jajka, 1-2 małe bułeczki [na 2 kg zmielonej masy mięsnej], sporo czosnku, sól, pieprz,
cebula starta na tarce do placków ziemniaczanych.
-Robię także różne wariacje: z ziołami prowansalskimi, a'la gyros, curry, paprykowe,
bazyliowe, majerankowe i lubczykowe [ale tylko latem, gdy jest w ogrodzie świeży
lubczyk].
-Ostatnio zaczęłam robić zawijane roladki z mięska mielonego. Mięsko przygotowuję,
jak na kotlety mielone, dodaję nieco drobnej kaszki mannej i z porcjowanej masy
[plastikową gałkownicą do lodów] przygotowuję kulki, które zgniatam dłonią na
placuszki. Faszeruję je smażonymi pieczarkami z cebulką, utartym serem żółtym,
ugotowanymi warzywami, kiszoną duszoną kapustą, ogórkiem kiszonym, grzybami
leśnymi i wieloma innymi nadzieniami. Zwijam roladki i panieruję w mące pszennej.
Obsmażam na gorącym smalcu lub oleju, wkładam do garnka, zalewam gorącą wodą,
www.MniamMniam.pl/forum
5
Plik z chomika:
wlodeksv
Inne pliki z tego folderu:
Domowe Sandwicze.doc
(513 KB)
Klasyczne gazpacho.doc
(249 KB)
Piersi kurczaka w cieście francuskim.doc
(174 KB)
Muffinki z kurczaka.doc
(219 KB)
Dewolaje.doc
(62 KB)
Inne foldery tego chomika:
- - - - UKRYTA KAMERA XXX
- prywatne nagrania amatorki
#01(1)
#03(1)
[Domowe]
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin