Śliwki w occie
SKLADNIKI:
· śliwki węgierki - 3 kg
· ocet 10% - 1/2 l
· goździki - kilkanaście szt.
· cukier - 3/4 kg
· woda - 3/4 l
ETAPY PRZYGOTOWANIA
1. Jędrne, zdrowe śliwki umyć i oczyścić z szypułek. Każdą śliwkę nakłuć drewnianą wykałaczką. 2. Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Ostudzić. Zalać śliwki i pozostawić je do dnia następnego. 3. Nazajutrz wyjąć śliwki z zalewy, którą należy zagotować. Do lekko ostudzonej, ciepłej zalewy ponownie włożyć śliwki. Pozostawić do następnego dnia. 4. Czynność powtórzyć, tym razem zalewając śliwki gorącą zalewą, następnego dnia wrzącą. Śliwki z zalewą włożyć do słoików i zaraz zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Asia24_h