Śliwki w occie.doc

(21 KB) Pobierz

              Śliwki w occie

 

SKLADNIKI:

 

·         śliwki węgierki - 3 kg

·         ocet 10% - 1/2 l

·         goździki - kilkanaście szt.

·         cukier - 3/4 kg

·         woda - 3/4 l

 

 

ETAPY PRZYGOTOWANIA

 

1. Jędrne, zdrowe śliwki umyć i oczyścić z szypułek. Każdą śliwkę nakłuć drewnianą wykałaczką.
2. Zagotować wodę z octem, cukrem i goździkami. Ostudzić. Zalać śliwki i pozostawić je do dnia następnego.
3. Nazajutrz wyjąć śliwki z zalewy, którą należy zagotować. Do lekko ostudzonej, ciepłej zalewy ponownie włożyć śliwki. Pozostawić do następnego dnia.
4. Czynność powtórzyć, tym razem zalewając śliwki gorącą zalewą, następnego dnia wrzącą. Śliwki z zalewą włożyć do słoików i zaraz zamknąć. Przechowywać w chłodnym miejscu.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin