POSTACIE LEKÓW ROŚLINNYCH
SYROPY, ELIKSIRY, MIODY
FITOPREPARATY = leki naturalne
§ mieszanki ziołowe lub pojedyncze surowce do sporządzania odwarów, naparów i maceracji,
§ izolowane i standaryzowane ekstrakty związków czynnych do sporządzania granulatów, tabletek, kapsułek i płynnych postaci leku
§ powinien spełniać określone normami lub farmakopeą wymagania w zakresie składu jakościowego i ilościowego substancji czynnych oraz zawartości metali ciężkich, pozostałości pestycydów i zanieczyszczeń mikrobiologicznych
§ suszenie – podstawowy proces stabilizacji surowców roślinnych (zahamowanie procesów enzymatycznych, zahamowanie wzrostu części mikroogranizmów)
§ warunki przechowywania powinny uwzględniać chemiczny charakter występujących w surowcu substancji czynnych
§ substancje czynne mogą ulegać procesom hydrolizy, utleniania, polimeryzacji lub racemizacji
§ należy chronić je przed wchłanianiem wilgoci, tlenu z powietrza i niekiedy destruktywnym działaniem światła
o zwiększona wilgotność – większe skażenie mikrobiologiczne
o surowce olejkowe – nie rozdrobnione, w szczelnym opakowaniu, w niskiej temp., chronione przed nasłonecznieniem
Preparaty z roślin świeżych:
§ soki
o soki stabilizowane
§ alkoholaty
Preparaty z roślin suchych:
§ zioła
§ maceraty, odwary, napary
§ nalewki
§ wyciągi
§ wody aromatyczne
§ oleje tłuste
SOKI (Succi)
§ otrzymywane ze świeżych roślin leczniczych (części nadziemne, owoce, części podziemne – cebule, kłącza, korzenie) przez wyciśnięcie w prasie ich soku komórkowego
§ gotowe soki mogą być :
o przerabiane dalej np. na syropy
o suszone rozpyłowo – otrzymując proszki (corrigens smaku, i barwy wielu postaci leku)
Otrzymywanie soków
§ mycie
§ rozdrobnienie surowca (dokładniejsze oddzielenie soku od tkanki roślinnej)
§ wyciśnięcie w prasie hydraulicznej (sok jest mętny – związki wielkocząsteczkowe o charakterze koloidów: białka, pektyny)
§ sączenie lub odwirowanie(usunięcie zanieczyszczeń mechanicznych)
§ klarowanie (pozbycie się substancji balastowych)
§ na zimno
o soki termolabilne po wyciśnięciu pozostawia się na pewien czas w chłodnym miejscu
o po sedymentacji produkt ponownie się sączy
§ w podwyższonej temperaturze
o soki odporne na ogrzewanie ogrzewa się krótkotrwałe do temp. 80ºC
o skoagulowane białko, strącony błonnik, chlorofil i garbniki oddziela się przez sączenie
o w procesie tym następuje częściowe unieczynnienie enzymów
§ ultrafiltracja
§ odwrócona osmoza
Soki stabilizowane (Succi stabilisatae)
§ otrzymywane ze świeżych surowców roślinnych, po wstępnym unieczynnieniu enzymów przez macerację odpowiednią mieszaniną rozpuszczalników (alkohol etylowy)
Otrzymywanie soków stabilizowanych
1. oczyszczenie i rozdrobnienie surowca
2. wstępne unieczynnienie enzymów(pary alkoholu etylowego 96% w autoklawach pod ciśnieniem 200 kPa przez 2-4h)
3. maceracja surowca*rozpuszczalnik – alkoholowy płyn wyciągowy (uzyskany po stabilizacji), etanol 96% i woda – w proporcjach takich, aby w gotowym produkcie zawartośc alkoholu wynosiła 25-30%*czas maceracji – uzależniony od rodzaju surowca
4. zbieranie płynu wyciągowego, prasowanie surowca
5. proces odbalastowania (sedymentacja makrocząstek) podczas leżakowania w zbiornikach
Stabilizacja soków
· 1 cz. Alkoholu etylowego na 3 cz. wyciśniętego soku
o w przypadku surowców w których działanie enzymów jest powolne
· przez dodatek odpowiednich substancji chemicznych
o sok z aronii – kwas winowy
o sok z czosnku – kwas fumarowy
Przykłady soków:
· sok z korzenia łopianu (Bardanae succus)
o odtruwający, w zaburzeniach przemiany materii
· sok z liści brzozy (Betulae succus)
o pobudza przesączanie w kłębuszkach nerkowych
· sok z liści jeżówki purpurowej (Echinaceae succus)
o immunostymulujące
· sok z kwiatów i liści podbiału (Farfarae succus)
o wykrztuśny, w przewlekłych nieżytach dr oddechowych
· sok z ziela krwawnika (Millefolli succus)
o nieżyty i stany zapalne przeowdu pokarmowego z krwawieniami
· sok z ziela babki lancetowatej (Plantagini succus)
o wykrztuśnie i rozkurczowo na mięśnie gładkie górnych dróg oddechowych
· sok z korzenia mniszka (Taraxaci succus)
o pobudza czynność wątroby i wydzielanie soku żołądkowego
· sok z ziela dziurawca (Hyperici succus)
o w osłabieniu czynności wątroby
· sok z ziela pokrzywy (Urticae succus)
o odtruwająco, remineralizująco, w zaburzeniach przemiany materii, w początkowym okresie cukrzycy
ALKOHOLATURY (Alcoholaturae)
§ preparaty otrzymywane przez wytrawianie świeżych surowców zielarskich etanolem (o stężeniu 80 – 95º)
§ rozdrobniony surowiec poddaje się maceracji (12h) przy użyciu alkoholu etylowego w ilości odpowiadającej 80 – 120% masy materiału wyjściowego
§ obecnie otrzymuje się wyłącznie alkoholatury stabilizowane*Intracta (większa trwałość ze względu na inaktywację enzymów)
Stabilizację surowca przeprowadza się parami wrzącego etanolu – denaturacja części białkowej hydrolaz, oksydaz, peroksydaz i innych enzymów występujących w żywych komórkach
Otrzymywanie intraktów
2. proces stablizacji*pary alkoholu etylowego 95º w autoklawach przez 3-5 min. (ciśnienie 100-200 kPa)
3. maceracja surowca*rozpuszczalnik – alkoholowy płyn wyciągowy (uzyskany po stabilizacji), uzupełniony etanolem w ilości umożliwiającej zachowanie proporcji do surowca 1:1*czas maceracji - 12h
5. proces odbalastowania (sedymentacja makrocząstek) podczas leżakowania i sączenie
Przykłady intraktów
v z kwiatostanu głogu (Crataegi intractum)
Ø w przewlekłej niewydolności serca
v z ziela melisy (Melissae intractum)
Ø uspokajająco w stanach pobudzenia nerwowego
v z niedojrzałych nasion kasztanowca (Hippocastani intractum)
Ø uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, w owrzodzeniach żylaków i guzkach krwawniczych
v z korzeni kozłka (Valerianae intractum)
Ø o działaniu uspokajającym, w stanach ogólnego pobudzenia nerwowego
v z ziela dziurawca (Hyperici intractum)
Ø w chorobach wątroby i dróg żółciowych.
ZIOŁA (Species)
§ postać leku złożona z jednego lub kilku wysuszonych surowców roślinnych o określonym działaniu, przeznaczona do stosowania w celach leczniczych, po ich wytrawianiu lub innym przygotowaniu
§ zioła należy sporządzać z surowców roślinnych odpowiadającyh wymaganiom farmakopealnym
§ wygląd, zapach, barwa mieszanek ziołowych powinny być charakterystyczne dla surowców wchodzących w ich skład i nie mogą wykazywać obcego zapachu
§ do zaparzania, kąpieli, płukania, do okładów
Zioła niedozowane
Zioła dozowane – fix
§ wymagane przygotowanie przez pacjenta (napary, odwary)
§ stosowane wewnętrznie
§ jako ciepłe okłady zmiękczające (Cataplasma) i rozgrzewające (np. z nasion gorczycy Sinapismata)
§ do płukania lub kąpieli
§ dawniej stosowano ziółka p/astmatyczne Species antiasthmaticae w postaci papierosów do palenia – znoszące napady duszności lub zapobiegające jej powstawaniu (liść bielunia, szałwi, pokrzyku, ziele lobelii, azotan potasowy)
§ Species ad gargarisma – zioła do płukania gardła
§ Species antibechicae – zioła p/kaszlowe
§ Species antidiarrhoicae – zioła p/biegunkowe
§ Species antipyreticae – zioła p/gorączkowe
§ Species antirheumaticae – zioła p/reumatyczne
§ Species cholagogae – zioła żółciopędne
§ Species digestivae – zioła poprawiające trawienie
§ Species diureticae – zioła moczopędne
§ Species expectorantes – zioła wykrztuśne
§ Species laxantes – zioła przeczyszczające
§ Species metabolicae – zioła metaboliczne
§ Species reductens – ziołado zmniejszania nadwagi
§ Species stomachicae – zioła wzmagające trawienie
§ &...
aminka