ORZ sprzedawca sklepu wielobranżowego.doc

(81 KB) Pobierz
/

OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO NA STANOWISKU SPRZEDAWCA

Występujące zagrożenia

Przyczyny zagrożeń (źródło)

Możliwe skutki zagrożeń

Środki ochrony przed zagrożeniami

1.

2.

3.

4.

Obciążenie psychologiczne (stres, frustracja, konflikty, odpowiedzialność) (z1)

- kontakty z klientami, w tym osobami w stanie pobudzenia emocjonalnego,

- uzgodnienia terminowe, zobowiązania  finansowe ,

-częsta zmiana miejsca pełnienia czynności,

przemieszczanie się

- przemęczenie, nerwica, schorzenia układu krążenia i układu nerwowego

-racjonalizowanie procedur i toku pracy,

-przestrzeganie czasu pracy i terminów

  urlopów,

- zabiegi rekreacyjne

- systematyczna kontrola lekarska

Agresja słowna i czynna (z2)

- nieporozumienia,

- działania przestępcze o motywie rabunkowym,.

- zachowania irracjonalne lub psychotyczne osób trzecich.

- urazy psychofizyczne, nerwica, inne stany chorobowe

- przestrzeganie regulaminu i instrukcji,

- dostępność środków alarmowania,

- dostępność środków obezwładniających

   w działalności poza terenem zakładu,

 

Potknięcie, pośliźnięcie, upadek na powierzchni i na niższy poziom (z3)

- poruszanie się po powierzchniach o zróżni-cowanej nawierzchni,

- trudno dostępne lub zwężone przejścia (schodnie),

- pośpiech,

- nieodpowiednia odzież i  obuwie.

- stłuczenie, skaleczenie,

- skręcenie (zwichnięcie)

- pęknięcie kości,

- złamanie,

- ostrożność i rozwaga,

- stosowanie odpowiedniej odzieży i obuwia,

- przestrzeganie zasad i norm poruszania się

  i  składowania materiałów,

- eliminacja pośpiechu

Uderzenie spadającym przedmiotem  (z4)

- wadliwe składowanie na regałach i w szafach

- potrącenie, naruszenie stosu,

- nieodpowiednie zorganizowanie stanowiska, .

- stłuczenie, skaleczenie,

- pęknięcie kości,

- inny uraz.

- prawidłowe składowanie przedmiotów i materiałów w szafach, pojemnikach i na regałach,

- prawidłowe wyznaczenie dojść i przejść.(Jakość nawierzchni, oświetlenie, szerokość)

Uderzenie o przedmioty (z5)

-wadliwa organizacja stanowiska w tym zwężenie dojść i przejść,

-pośpiech, nieuwaga,

 

- stłuczenie, zranienie

-dbałość o stan przejść, usuwanie wysta-jących elementów, rozlewisk, nierówności,

- prawidłowe składowanie,

-eliminacja pośpiechu, zachowywanie ostrożności,

Skaleczenia ostrą krawędzią lub narzędziem  (z6)

- wadliwość sprzętu lub narzędzi

- złe użycie narzędzi prostych (np. nóż, nożyczki, zszywacze),

- pośpiech,

- nieostrożność, nieuwaga .

- brak osłon w środowisku pracy

- zranienia, krwotoki

-przestrzeganie zasad i instrukcji pracy,

- eliminacja niesprawnych narzędzi,

-używanie narzędzi zgodnie z przeznaczeniem,

- dbałość o stan osłon na stanowiskach pracy,

- zachowywanie ostrożności i uwagi,

Uciążliwość z obsługi komputera  (z7)

- odstępstwa od normy oświetlenia,

- nieodpowiednie siedzisko i inne wady ergonomiczne w organizacji stanowiska pracy,

-reżim technologiczny komputera,

- bóle oczu, mięśni,

  stawów, kręgosłupa

- przeciążenia układu

  krążenia i wzroku, nerwica

-właściwa organizacja stanowiska (oświetlenie, mikroklimat, przestrzeń, hałas)

-stosowanie przerw w pracy,

- systematyczna ocena ergonomiczna.

- kontrola lekarska.

Porażenie prądem  (z8)

- wadliwość w instalacji,

- nieprawidłowa obsługa odbiorników prądu,

- błędna lub niepełna informacja,

- nieostrożność

- oparzenie skóry,

- uszkodzenie tkanek,

- kalectwo, śmierć

-systematyczna kontrola techniczna instalacji,

- przestrzeganie instrukcji pracy,

- prawidłowe oznakowanie,

- zachowywanie ostrożności.

Oparzenie (z9)

- kontakt z gorącym płynem lub parą w związku z  przygotowaniem  posiłku,

-nagrzany element stanowiska pracy

- rana oparzeniowa,

-przestrzeganie instrukcji obsługi urządzeń grzewczych,

-stosowanie tacek i pojemników z uchwytem,

-odpowiednia lokalizacja  elementów gorących na stanowiskach pracy,

-zachowywanie ostrożności

Infekcja, zarażenie chorobowe  (z10)

- praca w zmiennym mikroklimacie,

- kontakt z wieloma osobami, w tym z osoba-

  mi chorymi.

 

 

-alergie, zatrucia,

schorzenia bakteryjno-wirusowe.

 

 

- racjonalny tryb życia,

- zachowywanie zasad higieny,

- odpowiedni dobór odzieży i obuwia.

- prawidłowa dieta,

Uraz, przeciążenie fizyczne (z11)

- przemieszczanie ładunku niezgodnie z normami i przepisami.

-schorzenia układu ruchu i kregosłupa,

- dolegliwości bólowe

-zachowanie ergonomii na stanowisku,

-stosowanie przerw,

-przestrzeganie instrukcji składowania

Pożar, zapalenie(z12)

-zaprószenie ognia (w tym przez papierosy),

-awaria instalacji elektrycznej lub grzewczej,

-wadliwa obsługa urządzeń grzewczych,

-wadliwe składowanie materiałów palnych i łatwopalnych.

-oparzenie, zatrucie, śmierć, katastrofa

-przestrzeganie ograniczeń używania otwartego ognia (w tym palenia papierosów),

-przestrzeganie terminów badań technicz-nych instalacji,

-stosowanie się do instrukcji ppoż.

-dbałość o urządzenia grzewcze (dozór) i prawidłowe składowanie materiałów (odstępy),

-dbałość o sprzęt ppoż. i oznakowanie ppoż. (sprawność, dostępność)

 

 

 

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin