Panierka dla sandacza
Składniki:● 20 kg fileta z sandacza● 2 korzenie świeżego chrzanu● 3 jajka● 4 łyżki siekanego kopru● 2 słodkie cebule.● 2 ząbki czosnku● sól, pieprz● mąka● grubo starta chałka● klarowane masło (do smażenia)
Szukacie pomysłu na obiad?Co powiecie na sandacza w autorskiej panierce? Brzmi dobrze? To posłuchajcie opowieści o ratowaniu sandacza.Podczas kręcenia jednego z odcinków “Kuchennych rewolucji” natknęłam się na 20 kg sandacza czekającego na zbawienie. Leżał patrząc jak chrzan bez dodatku octu z wodą szarzeje na popiół. Ryba była świeżutka – wystarczyło ją dobrze osuszyć i przygotować wyjątkową panierkę.Ponieważ była pora obiadowa i już wszystkim doskwierał głód, szybko zabrałam się do pracy.Starłam dwa korzenie świeżego chrzanu i wymieszałam z trzema całymi jajkami i czterema łyżkami siekanego kopru. Do tego dodałam dwie starte na grubej tarce słodkie cebule. Całość doprawiłam pieprzem i dwoma ząbkami czosnku startymi z solą. Świeżą i osuszoną rybę obtoczyłam najpierw w mące, później w tej wspaniałej panierce, a na koniec jeszcze w grubo startej chałce.Rybę najlepiej smażyć na klarowanym maśle, aby nie ryzykować przypalenia.Efekt – rewelacja!
avi21