Ziemniaki faszerowane
4-6 dużych ziemniaków10 dag sera białego300 ml mleka1 łyżka posiekanej natki pietruszki2 łyżki oleju2 łyżki mąki pszennejjajkosólpieprz
Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i obgotować na półmiękko. Wyjąć i po wystygnięciu wydrążyć miąższ pozostawiając warstwę przy skórce ok. 1 cm. Twaróg utrzeć z wydrążonym miąższem ziemniaków i 1/4 szklanki mleka. Dodać natkę pietruszki. Posolić. Przygotowanym farszem napełnić ziemniaki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Mąkę rozetrzeć z olejem i jajkiem. Oprószyć pieprzem i rozprowadzić resztą wrzącego mleka. Całość zagotować. Sosem polać ziemniaki i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do zrumienienia się wierzchu.
Asia24_h