Ziemniaki faszerowane.doc

(25 KB) Pobierz
Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki faszerowane

 

4-6 dużych ziemniaków
10 dag sera białego
300 ml mleka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
jajko
sól
pieprz

Ziemniaki obrać, umyć, przekroić wzdłuż na pół. Wrzucić do wrzącej lekko osolonej wody i obgotować na półmiękko. Wyjąć i po wystygnięciu wydrążyć miąższ pozostawiając warstwę przy skórce ok. 1 cm. Twaróg utrzeć z wydrążonym miąższem ziemniaków i 1/4 szklanki mleka. Dodać natkę pietruszki. Posolić. Przygotowanym farszem napełnić ziemniaki i ułożyć je w żaroodpornym naczyniu. Mąkę rozetrzeć z olejem i jajkiem. Oprószyć pieprzem i rozprowadzić resztą wrzącego mleka. Całość zagotować. Sosem polać ziemniaki i zapiekać w średnio nagrzanym piekarniku do zrumienienia się wierzchu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin