Wołowina w sosie czosnkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Wo³owina w sosie czosnkowym

Wołowina w sosie czosnkowym

 

Składniki na 4 porcje:

500 g wołowiny

2 plastry cebuli

po pół czerwonej i żółtej papryki

łka soku z cytryny

główka czosnku

szklanka czerwonego wytrawnego wina

po łce mąki i smalcu

l, pieprz

 

Mięso umyj, osusz, podziel na cztery plastry, lekko rozbij tłuczkiem, skrop sokiem cytrynowym i oprósz pieprzem. Ząbki obranego czosnku poprzekrawaj na pół, a umytą paprykę potnij na mniejsze kawałeczki.

 

Kotlety oprósz mą, usmaż z obu stron na rozgrzanym smalcu, dopiero teraz posól i przełóż do rondla.

 

Do pozostałego po smażeniu mięsa gorącego smalcu włóż czosnek, przez chwilę go podsmaż, wlej wino, wrzuć cebulę i paprykę, a całość zagotuj. Powstałym sosem polej kotlety i duś je pod przykryciem na małym ogniu (około 50 minut). W razie potrzeby co jakiś czas skrapiaj je winem lub wodą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin