Gęsina na świętego Marcina.pdf

(5944 KB) Pobierz
Gęsina
na św. Marcina
Przepisy najlepszych szefów kuchni
Slow Food ®
Polska
790296676.022.png 790296676.023.png
WOJEWÓDZTWO
KUJAWSKO-POMORSKIE
Publikacja współinansowana ze środków Unii Europejskiej
ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Opracowanie:
Jacek Szklarek
Redakcja:
Magdalena Czaplicka
Korekta językowa:
Magdalena Czaplicka
Wszystkie prawa zastrzeżone
© 2010 Tosca Sp. z o.o.
www.slowfood.pl
Slow Food Polska
Łazy 115
32-048 Jerzmanowice
poczta@slowfood.pl
Fotograie wszystkich potraw oraz wszystkich Szefów Kuchni:
Tosca Sp. z o.o.
Fotograie gęsi:
Daniel Pach
Autorzy logotypu “Gęsina na św. Marcina”:
Jarosław Skowroński i Piotr Chruścicki
Opracowanie graiczne oraz skład:
Piotr Chruścicki – Tandem Studio
www.tandemstudio.com.pl
Druk i oprawa:
drukarniaAB.pl
ul. Sołtysowska 22A
31-589 Kraków
ISBN 978-83-931746-0-7
790296676.024.png 790296676.025.png 790296676.001.png 790296676.002.png 790296676.003.png 790296676.004.png 790296676.005.png 790296676.006.png 790296676.007.png 790296676.008.png 790296676.009.png 790296676.010.png 790296676.011.png 790296676.012.png 790296676.013.png 790296676.014.png 790296676.015.png 790296676.016.png 790296676.017.png 790296676.018.png 790296676.019.png
 
Spis treści
Gąski, gąski do domu
dr Jacek Szklarek, Prezes Slow Food Polska...................................................7
Gęś Biała Kołudzka®
polski genotyp – markowy produkt
dr inż. Halina Bielińska
Instytut Zootechniki – Państwowy Instytut Badawczy
Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka ............................................................18
Przepisy najlepszych szefów kuchni...............................................................25
Bartosz Budnik – Romantyczna............................................................26
Marcin Budynek – Kolumnowa .............................................................30
Adam Chrząstowski – Ancora...............................................................34
Urszula Czyżak – Piotrkowska 97 .........................................................38
Marcin Filipkiewicz – Copernicus ..........................................................42
Michał Grnyo – Dom Wigierski ..............................................................46
Arkadiusz Janczarek – Likus Concept Store .........................................50
Izabela Kujawa – Stara Apteka .............................................................54
Damian Lazar – Stara Piekarnia ............................................................58
Artur Moroz – Bulaj ...............................................................................62
Dariusz Opasek – Tapas Bar Cuatro Caminos.......................................66
Urszula Robaczyńska – Młyn ................................................................70
Michał Skrzypczak – Weranda ..............................................................74
Ryszard Warnke – Restauracja Ristorante Cristallo ...............................78
Agata Wojda – Opasły Tom...................................................................82
Krzysztof Żurek – Monopol ...................................................................86
Miejsce na Twoje przepisy na gęsinę..............................................................94
6
790296676.020.png
Gąski, gąski do domu...
Wielokrotnie przychodziło mi spędzać święta Bożego Narodzenia
u mojego Dziadka w Niemczech, gdzie, ku memu zaskoczeniu,
na stole królowała pieczona gęś. I nie był to jedynie wymysł mojego
kochanego Dziadka Alojza, lecz ogólny, trwający do dzisiaj zwyczaj
każdej rodziny mieszkającej w Niemczech. Moje zdziwienie było tym
większe, że jak mówił Dziadek, za najlepsze w całych Niemczech
uważane były gęsi z Polski.
7
Tak jest i dzisiaj. Według danych niemieckiego Statistisches
Bundesamt, w 2008 roku Niemcy sprowadzili zza granicy 22 tysiące
ton gęsi za 140 milionów euro. 15 tysięcy ton pochodziło z Polski,
natomiast 6,5 tysiąca ton z Węgier. W tym samym czasie w niemieckich
farmach wyprodukowano 2,2 tys. ton gęsi. A dodać wypada,
że 2008 rok dla polskich eksporterów gęsiny był wyjątkowo trudny,
bowiem zazwyczaj udawało im się sprzedać o około 5 tys. ton więcej.
Faktycznie, jak przytacza w naszej książce Pani Halina Bielińska,
w XIX wieku na Warszawskiej Giełdzie Towarowej sprzedawano
rocznie około 3,5 miliona gęsi, które w większości traiały do Niemiec.
Od tamtej pory renoma polskich gęsi właściwie nie ma konkurencji
w Europie. Jednak zasmuca fakt, że w samej Polsce gęsina
w ostatnich czasach praktycznie zniknęła ze stołów. Jak podają
oicjalne dane, eksportujemy 20 tys. ton gęsiny, zaś na rodzimym rynku
sprzedajemy jej jedynie 700 ton. Oznacza to, że rocznie Polak zjada
średnio 17 gramów gęsiny. Jest to o tyle zdumiewające, że gęsina
wśród drobiu jest dzisiaj bezwzględnie najzdrowszym mięsem
o wyjątkowych walorach smakowych.
A przecież jeszcze nie tak dawno, bo w połowie XIX wieku, nikt,
nie tylko na polskiej wsi, ale i w samej naszej kochanej stolicy,
nie wyobrażał sobie dżdżystych listopadowych wieczorów
bez pieczonej gęsi. Znawca i piewca polskich smaków, Piotr
Adamczewski przywołuje czasy, kiedy to w listopadzie 1865 r.,
790296676.021.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin