Wino z głogu.txt

(0 KB) Pobierz
Robi�em w 15-litrowym baniaku

Sk�adniki:
* G��g - 4 kg
* Cukier - 4 kg
* Woda - 12 l.
* Dro�d�e - Tokaj z Biowinu
* Po�ywka - jedno opakowanie
* Kwasek cytrynowy - jedno opakowanie

Zrobi�em fermentacj� w miazdze - po umyciu g�ogu rozgniot�em go (pa��, Trauer, pa�� ) i zala�em 5 litrami wrz�tku. Po wystudzeniu doda�em dro�d�e (zaczyn na soku jab�kowym) i po�ywk�. Po jednym dniu moszcz odcedzi�em do baniaka i zala�em wyt�oczyny 4 l. letniej wody. To na drugi dzie� wla�em do baniaka i doda�em 2 kg cukru w 2 l. wody, a po dw�ch dbiach nast�pne 2 kg cukru z pozosta�� ilo�ci� wody (tak, �eby pod korkiem zosta�o troch� miejsca). Wino nastawi�em 9 listopada, a 22 grudnia ju� po raz pierwszy zlewa�em znad osadu. Wypracowa�o bardzo szybko. 18 lutego zlewa�em drugi raz, osad by� ju� minimalny (wcze�niej by�o oko�o 1,5 szklanki osadu). W maju praca usta�a i ju� s�py si� zlatuj� , bo winko jest pyszne i idealnie sklarowane 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin