Wino Port z jeżyn.doc

(21 KB) Pobierz

Przepisuję z cytowanej wyżej książeczki:

Przyjmujemy, że:

- 9 kg jeżyn wyda ok. 6 ltrów soku,

- 4,95 kg cukru zajmie 2,7 litra objętości,

- do tego dolewamy 6,25 l wody, aby otrzymać 15 l wina.

 

Dwa dni prze rozpoczęciem wyrobu wina przygotowujemy zaczyn drożdży Port.

 

Jeżyny przecieramy na miazgę (na sicie, lub wielkim półmisku, drewnianą łyżką w garnku, lub maszynką do mielenia owocu).

Następnie miazgę należy wsypać do glinianego garnka lub drewnianego naczynia, sparzyć 4,5 litrem gotującej się wody i rozmieszać. Naczynie należy przykryć. Po ochłodzeniu sie płynu wlewamy do niego wcześniej przygotowany zaczyn drożdży i dokładnie mieszamy. Odstawiamy naczynie w ciepłe miejsce. Od tej chwili, 2-3 razy dziennie, patyczkiem lub drewnianą łyżką znowu dokładnie wszystko mieszamy.

 

Na 2-gi, lub 3-ci dzień (zależnie od ciepła), miazga unosi się na powierzchni tworząc gęstą czapkę z banieczkami gazu, świadczy to o rozpoczęciu fermentacji.

Należy wtedy przecedzić płyn przez płótno i wlać do gąsiora. Dodajemy też do gąsiora ostudzony syrop z 1 kg cukru rozpuszczonego w 0,5 l wody.

Pozostała nam wygnieciona miazga. Zalewamy ją 1,5 l wody, po jednym dniu cedzimy i w otrzymanym płynie rozpuszczamy na goraco 4 kg cukru, a po ochłodzeniu wlewamy do moszczu na dwie raty co dwa dni. Miazgę również ponownie wygniatamy.

 

Po zakończeniu burzliwej fermentacji dopełniamy gąsior czystą wodą i zabezpieczamy rurką fermentacyjną.

Jeżeli pozostał nam jeszcze jakiś sok (moszcz), to fermentujemy go w osobnej butelce.

 

post scriptum: autor używa nazwy owocu ostrężnice (jeżyny). Przyjmuje, że jeżyny z 10 kg dają 7,5 - 8 litrów soku. Gdy nie mamy prasy do soków, to będzie go trochę mniej.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin