Bakterie Bacillus.pdf

(500 KB) Pobierz
RODZAJE i ZASADY PRZYGOTOWYWANIA PREPARATÓW MIKROBIOLOGICZNYCH
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 3
część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Ć WICZENIE 3: I DENTYFIKACJA I CHARAKTERYSTYKA
BIOCHEMICZNA WYIZOLOWANYCH SZCZEPÓW B ACILLUS
Wstęp
Do rodziny Bacillaceae zalicza się laseczki, ba ogół gramdodatnie zdolne do wytwarzania
przetrwalników o wysokiej oporności na działanie czynników chemicznych i fizycznych.
Należą tu dwa rodzaje: tlenowce Bacillus i beztlenowce Clostridium .
Występowanie
Bakterie rodzaju Bacillus, dzięki możliwości tworzenia przetrwalników, są szeroko
rozpowszechnione w przyrodzie. Zawdzięczają to także zdolnościom adaptowania się do
warunków środowiska i aktywny rozwój w otoczeniu o dużej rozpiętości temperatur, pH
i zasolenia. Można je spotkać w glebie, w wodach słodkich i słonych, mule, osadach wód
powierzchniowych, gorących źródłach, na rożnych częściach roślin, w przewodzie
pokarmowym zwierząt czy psującej się żywności.
Bakterie z rodzaju Bacillus najpospolitsze są w glebie . Występują tu zarówno gatunki
mezofilne, jak i psychrofilne. Zaliczane są do zymogenicznej mikroflory gleby , a
więc w przeciwieństwie do autochtonicznej, ich intensywny rozwój występuje w
przypadku dużego napływu do gleby materii organicznej (np. opad liści w lesie,
nawożenie obornikiem itp.). Uczestniczą w mineralizacji gleby . W przypadku
niekorzystnych warunków mogą penetrować środowisko w poszukiwaniu dostępu do
substancji odżywczych (gatunki urzęsione) lub tworzą endospory. Głównym
przedstawicielem laseczek glebowych jest Bacillus cereus , nieco mniej liczne są B.
licheniformis, B. subtilis, B. pumilus . Są to bakterie o niewielkich wymaganiach
pokarmowych. Bardziej wymagające gatunki ( B. psychrosaccharolyticus, B.
polymyxa, B. macerans, B. azotofixans ) rosną głównie w strefie ryzosfery, korzystając
z substancji odżywczych wydzielanych przez rośliny i odwdzięczając się im
wiązaniem azotu atmosferycznego .
Bakterie występują też w wodzie . W wodach słodkich klimatu umiarkowanego
spotyka się te same gatunki co w glebach, tylko w mniejszych ilościach. W gorących
źródłach, gejzerach i jeziorach o wysokich temperaturach swoją niszę znalazły gatunki
termofilne, które nie rosną w temperaturze poniżej 45ºC ( Bacillus stearothermophilus
i Bacillus thermoruber ). W przybrzeżnych wodach morskich i ujściach rzek
(zwłaszcza zanieczyszczonych) spotyka się bakterie glebowe: B. subtilis i B.
licheniformis . W wodach morskich o dużej czystości rozwija się B. cereus . W wodach
i glebach zasadowych spotyka się laseczki alkalofilne ( B. firmus, B. alcalophilus, B.
lentus ).
Bakterie z rodzaju Bacillus powszechnie występują w ściółce i na martwych
tkankach roślin , aktywnie uczestnicząc w II fazie ich rozkładu ( B. megaterium, B.
cereus, B. mycoides). Bakterie te wydzielają liczne enzymy, w tym rozkładające
biopolimery i pochodne aromatyczne, przyczyniając się do rozkładu martwych
liści drzew bogatych w taniny i ligniny .
Bakterie występujące na powierzchni żywych roślin , często są dostarczycielami
azotu (asymilowanego z powietrza), chronią przed szkodliwymi owadami (wydzielają
δ-endotoksyny), zapobiegają lub hamują rozwój chorób grzybiczych.
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
1
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 3
część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Niektóre gatunki Bacillus występują w przewodzie pokarmowym zwierząt
uczestnicząc w procesach trawienia. B. coagulans, B. licheniformis, B. circulans, B.
laterosporus, B. pumilus znaleziono w żwaczu przeżuwaczy, gdzie pomagają w
degradacji białek, hemiceluloz, ksylenu, glikozydów.
Morfologia i fizjologia
Bakterie z rodzaju Bacillus tlenowymi lub względnie beztlenowymi ,
gramdodatnimi laseczkami , często tworzące układy łańcuszkowe. Tworzą cylindryczne,
ruchliwe komórki o przeciętnych długościach 1-3 µm, ale bywają też większe ( Bacillus
meganterium zalicza się do jednych z największych bakterii). Urzęsienie głównie
peritrichalne lub biegunowe . Spotyka się jednak również szczepy nieurzęsione i
nieruchliwe ( B. anthracis ).
Ze względu na kształt i rozmieszczenie przetrwalników w komórce bakterie
rodzaju Bacillus dzieli się na trzy grupy:
- laseczki wytwarzające przetrwalniki o średnicy mniejszej od sporangium, o kształcie
owalnym lub cylindrycznym: B. anthracis, B. cereus, B. megaterium, B. licheniformis,
B. subtilis, B. thuringiensis ,
- laseczki wytwarzające przetrwalniki o średnicy większej od sporangium (komórka
macierzysta ulega rozszerzeniu), o kształcie owalnym lub kulistym: B. macerans, B.
stearothermophilus, B. circulans, B. polymyxa ,
- laseczki wytwarzające duże kuliste endospory o średnicy większej niż komórka
macierzysta, położone terminalnie: B. pasteurii , B. sphaericus.
Wśród bakterii Bacillus znane są gatunki mezofilne, termofilne, psychrofilne , a
nawet psychrotrofowe . Większość dobrze rośnie w temperaturze pokojowej oraz w 37ºC ( B.
licheniformis , B. subtilis ). Gatunki termofilne nie rosną w temperaturze poniżej 45ºC, należą
do nich m.in. Bacillus stearothermophilus i Bacillus thermoruber . Do typowych
zimnolubnych bakterii zalicza się Bacillus macquariensis , B. psychrophilus i B.
psychrosaccharolyticus . Liczne gatunki z rodzaju Bacillus mogą bez wyraźnych zmian
metabolicznych adaptować się do warunków środowiska, np. gatunki mezofilne ( B.
licheniformis , B. subtilis, B. coagulans, B. badius, B. smithii ) mogą rosnąć w temperaturach
sięgających 60-70ºC. Są to tzw. termotolerancyjne laseczki .
Bakterie Bacillus , w zależności od gatunku wymagają do wzrostu środowiska o
różnym pH. Grupa laseczek alkalofilnych ( B. firmus , B. alcalphilus , B. lentus , B. pasteurii )
preferuje pH zasadowe, natomiast B. subtilis , B. coagulans , B. licheniformis , B. circulans , B.
laterosporus , B. pumilus lepiej rosną w pH obojętnym.
Niektóre laseczki są halofilne ( B. globisporus, B. marinus, B. halophilus ).
Metabolizm
Bacillus należą do grupy wybitnie heterogennych chemoorganotrofów. Dobrze rosną
na podłożach bulionowych (wyj. B. larvae ). Na agarze rosną w postaci dużych kolonii o
rozmiarach 3-5 mm. W płynnym bulionie rosną w postaci kożucha lub tworzą zmętnienie w
całej objętości pożywki.
Wymagania pokarmowe są bardzo zróżnicowane gatunkowo. Są gatunki, którym
wystarczają pojedyncze źródła węgla, azotu i energii ( B. cereus, B. licheniformis, B. pumilus,
B. subtilis ), inne potrzebują kompleksowych podłoży z dodatkowymi czynnikami wzrostu
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
2
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne Ćwiczenie 3
część teoretyczna
___________________________________________________________________________
(witaminy, aminokwasy) np. B. azotofixans, B. macerans, B. polymyxa, B.
psychrosaccharolyticus .
Wykorzystywane do wzrostu substancje organiczne, metabolizowane są w komórkach
Bacillus w procesach tlenowych i/lub fermentacyjnych. U niektórych gatunków tlen, jako
akceptor elektronów, może być zastąpiony przez jony NO 3 - (oddychanie azotanowe u
B. licheniformis ). Niektóre gatunki ( B. polymyxa, B. macerans i B. azotofixans ) mogą wiązać
azot atmosferyczny. Gatunki oddychające beztlenowo przeprowadzają fermentację
sacharydów. B. cereus i B. licheniformis wytwarzają 2,3-butandiol, glicerol, CO 2 i niewielkie
ilości mleczanu oraz etanolu. B. polymyxa i B. macerans rozkładają skrobię i pektyny, przy
czym B. polymyxa daje 2,3-butandiol, CO 2 H 2 i etanol, a B. macerans – etanol, aceton, octan i
mrówczan, CO 2 i H 2 . Właśnie na podstawie produktów fermentacji rozróżnia się
poszczególne gatunki z rodzaju Bacillus . Alkalofilna bakteria B. pasteurii może rozkładać
mocznik (ureaza).
Podczas wzrostu wegetatywnego bakterie Bacillus gromadzą kwasy organiczne
powodując zakwaszanie środowiska nawet do pH 4,0-5,0. Jest to spowodowane tym, że
powstający w glikolizie pirogronian nie jest włączany jako acetylo-CoA do cyklu Krebsa
(niektóre enzymy tego cyklu są zablokowane – represja kataboliczna ), tylko wchodzi w cykl
glioksalowy. Cykl Krebsa jest uruchamiany dopiero w trakcie przygotowania do sporulacji.
W końcowej fazie wzrostu wykładniczego, gdy wyczerpaniu ulegają łatwo przyswajalne
źródła węgla i energii, a komórki zaczynają się przygotowywać do wytworzenia endospor,
odblokowywane są enzymy cyklu Krebsa i acetylo-CoA ulega całkowitemu utlenieniu do
CO 2 . Powstaje też wtedy dużo ATP niezbędnego przy sporulacji. Wtedy też, w warunkach
tlenowych, zostają utlenione nagromadzone wcześniej kwasy organiczne, a pH środowiska
wzrasta.
Chorobotwórczość
Wśród bakterii Bacillus jedynie B. anthracis jest uważany za gatunek silnie
patogenny dla człowieka i innych ssaków (a nawet kręgowców). Endospory tego gatunku, są
bardzo odporne na warunki środowiska i mogą wiele lat oczekiwać w glebie czy wodzie. Ich
przedostanie się do żywności powoduje chorobę zwaną wąglikiem , której śmiertelność wśród
zwierząt sięga 100%. U ludzi – stykających się zawodowo z materiałem pochodzenia
zwierzęcego (szczególnie skóry, wełna, sierść) – choroba ma łagodniejszy przebieg, choć jej
postaci płucna lub jelitowa także mogą przebiegać ciężko i prowadzić do śmierci.
Z B. anthracis blisko spokrewniony jest B. cereus , wywołujący zatrucia pokarmowe, lokalne
infekcje ran, choroby oczu, posocznicę i in. Ze względu na swoje występowanie w glebie,
zatrucia tymi laseczkami są dość powszechne (łatwość przedostania się do produktów
spożywczych, szczególnie niedokładnie umytych owoców, warzyw). Patogenami są także
Bacillus alvei , B. popilliae i B. larvae wywołujące choroby pszczół i chrząszczy.
Pozostałe gatunki uważa się za saprofity , jakkolwiek mogą wywołać infekcje w przypadku
osłabienia organizmu.
Znaczenie dla przemysłu
Względnie tlenowe laseczki z rodzaju Bacillus mogą odgrywać negatywną rolę w
przemyśle spożywczym, powodując psucie się różnego rodzaju produktów
konserwowanych : mięsnych, warzywnych i mlecznych. Najczęściej przyczyną jest B.
licheniformis (produkuje gaz wywołując psucie się konserw połączone z bombażem), a w
konserwach zawierających skrobię B. stearothermophilus (psucie z zakwaszeniem, bez
bombażu puszek). B. coagulans odpowiada za psucie się konserw mlecznych.
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
3
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne Ćwiczenie 3
część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Najważniejszą rolę bakterie z rodzaju Bacillus odgrywają jednak w przemyśle
enzymatycznym . Prawie 60% produkowanych w światowej skali preparatów
enzymatycznych przypada na proteinazy (w tym subtilizyny, enzymu stosowanego do
produkcji środków piorących) i α-amylazy otrzymywane w oparciu o hodowlę bakterii
Bacillus (tab. 1.). W odróżnieniu od bakterii gramujemnych nie posiadają w swej ścianie
komórkowej toksycznych lipopolisacharydów oraz mają tylko pojedynczą warstwę
membrany cytoplazmatycznej co ułatwia sekrecję wytwarzanych przez nie enzymów.
T ABELA 1. N AJWAŻNIEJSZE POZAKOMÓRKOWE ENZYMY BAKTERII Z RODZAJU B ACILLUS
GATUNEK
ENZYM
Hydrolazy polisacharydów
Alkalofilne szczepy Bacillus sp.
α-amylaza, β-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, pululanaza
Bacillus amyloliquefaciens
α-amylaza, galaktanaza, izoamylaza, mannanaza, ksylanaza
Bacillus brevis
celulaza
Bacillus circulans
chitynaza, β-1,3-glukanaza, liaza pektynowa, β-1,6-glukanaza, fosfomannanaza
Bacillus cereus
β-amylaza
Bacillus coagulans
α-amylaza, izomeraza glukozowa
Bacillus firmus
celulaza, ksylanaza
Bacillus licheniformis
α-amylaza
Bacillus macerans
α-amylaza, glukonotransferaza cyklodekstryn
Bacillus megaterium
β-amylaza, glukonotransferaza cyklodekstryn, dekstranaza
Bacillus polymyxa
β-amylaza, celulaza, β-1,3-glukanaza, izoamylaza, liaza pektynowa, ksylanaza
Bacillus pumilus
liaza pektynowa, celulaza, lichenaza
Bacillus sphaericus
liaza pektynowa
Bacillus subtilis
α-amylaza, arabinaza, celulaza, α-glukozydaza, dekstranaza, galaktanaza, , liaza
pektynowa, ksylanaza, β-1,3-glukanaza
Bacillus stearothermophilus
α-amylaza
Bacillus sp.
agaraza, chitosanaza
Hydrolazy peptydowe
Alkalofilne szczepy Bacillus sp.
proteinaza serynowa alkalofilna
Bacillus amyloliquefaciens
metaloproteinaza, subtilizyna
Bacillus cereus
metaloproteinaza
Bacillus licheniformis
subtilizyna, aminopeptydaza
Bacillus megaterium
metaloproteinaza
Bacillus polymyxa
metaloproteinaza
Bacillus pumilus
subtilizyna
Bacillus subtilis
metaloproteinaza, subtilizyna, esteraza, aminopeptydaza
Bacillus stearothermophilus
metaloproteinaza
Bacillus sp.
proteinaza halofilna
Penicylazy
Bacillus anthracis
β-laktamaza
Bacillus cereus
β-laktamaza
Bacillus licheniformis
β-laktamaza
Bacillus megaterium
β-laktamaza, acylaza penicylinowa
Bacillus sphaericus
acylaza penicylinowa
Bacillus subtilis
β-laktamaza
Nukleazy i fosfatazy
Bacillus amyloliquefaciens
alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydo-rybonukleaza
Bacillus cereus
alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydo-rybonukleaza, 5-nukleotydaza
Bacillus megaterium
5-nukleotydaza
Bacillus subtilis
alkaliczna fosfataza, deoksyrybonukleotydo-rybonukleaza, 5-nukleotydaza, 3-
nukleotydaza
Enzymy bakteriolityczne
Bacillus licheniformis
endo-N-acetyloglukozoaminidaza, amidaza-N-acetylomuramylo-L-alaninowa
Bacillus subtilis
endo-N-acetyloglukozoaminidaza, egzo-N-acetyloglukozoaminidaza, endo-N-
acetylomuramidaza, amidaza-N-acetylomuramylo-L-alaninowa
Inne enzymy
Bacillus anthracis
fosfolipaza C
Bacillus cereus
fosfolipaza C
Bacillus licheniformis
lipaza
Bacillus subtilis
lipaza
Bacillus thiaminolyticus
tiaminaza
Bacillus thuringiensis
fosfolipaza C
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
4
118499928.001.png 118499928.002.png 118499928.003.png
M IKROBIOLOGIA T ECHNICZNA studia zaoczne
Ćwiczenie 3
część teoretyczna
___________________________________________________________________________
Bakterie Bacillus podzielono na 3 grupy (tab. 2.). Bakterie należące do grup A i B są
tradycyjnie używane w produkcji żywności lub są uważane za nieszkodliwe – produkowane
przez nie enzymy nie wymagają testowania lub testowane są jedynie pod kątem ewentualnej
toksyczności. Należą tu 22 gatunki niepatogenne. Natomiast 26 gatunków, które mogą być
patogenne zalicza się do grupy C, stosowanie wytwarzanych przez nie enzymów w produkcji
żywności wymaga specjalistycznych testów.
T ABELA 2. P ODZIAŁ BAKTERII Z RODZINY B ACILLUS
GRUPA
OPIS
GATUNKI
Bacillus subtilis (wraz ze szczepami
znanymi jako B. mesentericus, B.
natto, B. amyloliquefaciens )
A
Wytwarzane enzymy nie wymagają
testowania
B
Wytwarzane enzymy testowane są
pod kątem ewentualnej
toksyczności
B. stearothermophilus,
B. licheniformis,
B. coagulans,
B. Megaterium,
B. circulans,
B. pumilus
C
Ewentualne stosowanie enzymów
produkowanych przez te gatunki w
przetwórstwie żywności wymaga
specjalistycznych testów
B. cereus,
B. anthracis
Zestaw enzymów wytwarzanych przez bakterie z rodzaju Bacillus jest bardzo szeroki
(tab. 1.) i nie do końca wykorzystany. Enzymy te znajdują zastosowanie w procesach
biotransformacji i biodegradacji. Na skalę przemysłową laseczki Bacillus wykorzystuje się
także do produkcji antybiotyków (bacytracyny, gramicydyny S) i bioinsektycydów (δ-
endotoksyn). W inżynierii genetycznej są wykorzystywane są do klonowania genów
przeznaczonych dla innych biorców. Dodatkowym atutem jest dość duża podatność szczepów
bakterii Bacillus na doskonalenie na drodze mutacji i selekcji, powodując coraz większą ich
produktywność.
Enzymy
Enzymy pozakomórkowe, zwane też egzoenzymami , to enzymy wydzielane z
komórek do otaczającego środowiska. Zalicza się tu także niektóre enzymy związane z
błonami komórkowymi, które w odpowiednich warunkach są uwalniane poza komórkę. Z
fizjologicznego punktu widzenia, służą najprawdopodobniej komórce do pozyskiwania
związków odżywczych z otoczenia. Niektóre są wydzielane podczas sporulacji. Większość
enzymów pozakomórkowych ma charakter indukcyjny . To znaczy, że w nieobecności
substratu są produkowane w komórkach w niewielkich ilościach (poziom bazowy). W chwili
pojawienia się substratu w pożywce, ta niewielka ilość enzymu wystarcza by przereagować z
substratem. W wyniku tej reakcji (najczęściej rozkładu) uwalniany jest induktor, który wnika
do komórki i uaktywnia syntezę enzymu na dużą skalę. W momencie wyczerpania substratu,
ilość enzymu wraca do poziomu bazowego.
Obok indukcji, drugim podstawowym mechanizmem regulacji metabolizmu bakterii z
rodzaju Bacillus na poziomie genetycznym, jest represja . Represja kataboliczna polega na
nieustannym hamowaniu biosyntezy enzymów w pożywkach zawierających glukozę lub
inne łatwo przyswajalne źródła węgla . Biosynteza proteinaz oraz wielu enzymów
działających na substraty zawierające azot jest silnie hamowana u bakterii Bacillus przez jony
__________________________________________________________________________________________
K ATEDRA T ECHNOLOGII F ERMENTACJI I M IKROBIOLOGII T ECHNICZNEJ
http://www.ar.krakow.pl/tz/ktfimt/
5
118499928.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin