Udka kurczaka z oliwkami w winie.doc

(20 KB) Pobierz
Udka kurczaka z oliwkami w winie

Udka kurczaka z oliwkami w winie


AS 07-03-2002 11:51



Autor: Teresa Hudysz-Schutz z Zielonej Góry.

Składniki: 5 dużych udek; 0,5 słoiczka zielonych oliwek (bez pestek); cytryna; 0,5 kieliszka białego wytrawnego wina; dwa ząbki czosnku; czubata łyżka przypraw ziołowych - rozmaryn, curry, papryka słodka i imbir; sól, pieprz, olej do smażenia (może być z oliwek).

Przygotowanie potrawy: Myjemy, suszymy i oczyszczamy udka. Nacieramy je solą i pieprzem. Cytrynę cienko obieramy, skórkę kroimy w cienkie paski, a z miąższu wyciskamy sok. Z łyżki oleju, trzech łyżek soku z cytryny i połowy ziół przygotowujemy marynatę i skrapiamy nią udka. Udka pozostawiamy na godzinę w lodówce. Po tym czasie mięso osączamy z marynaty i obsmażamy z każdej strony. Udka przekładamy do brytfanki, posypujemy ziołami i nacieramy czosnkiem. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury około 200-220 stopni. Od czasu do czasu skrapiamy je wodą. Na 10 minut przed końcem pieczenia dodajemy odsączone oliwki, skórkę z cytryny i wino. Potrawa najlepiej smakuje z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin