Brokuły z jogurtem lub śmietaną.doc

(26 KB) Pobierz
Brokuły z jogurtem lub śmietaną

Brokuły z jogurtem lub śmietaną



Składniki

1 kg brokułów, pęczek natki pietruszki, pojemniczek śmietany lub naturalnego jogurtu, cukier, sól, pieprz

Jak ważyć?

Sposób przyrządzania

Brokuły umyć, łodygi naciąć na krzyż, włożyć różami do góry do lekko osłodzonego wrzątku (płaska łyżeczka cukru lub 1 słodzik na 2,5 litra wody). Po 5 min gotowania posolić i gotować jeszcze 5 min. Miękkie odcedzić i jeszcze ciepłe pokroić na nieduże kawałki. Śmietanę lub jogurt osolić, dodać pieprzu, lekko podgrzać, polać ciepłe brokuły, posypać natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub dowolną kaszą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin