Zupa cebulowa.doc

(21 KB) Pobierz
Zupa cebulowa

Zupa cebulowa

Składniki: 3 bardzo duże cebule (15 dag), 8 dag masła lub 5-6 łyżek oleju sojowego, 1 łyżka mąki, 1,5 l wody, sól i pieprz do smaku, tłuszcz i czerstwa bułka na grzanki.

Na połowie przeznaczonego do zupy tłuszczu zrobić w szybkowarze zasmażkę, uważając, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru. Jednocześnie w innym naczyniu usmażyć na reszcie tłuszczu oczyszczone i pokrojone cebule. Na gorącą zasmażkę wlać do szybkowaru zimną wodę, wrzucić usmażoną cebulę, posolić i popieprzyć. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 10 minut od momentu ppcw. W tym czasie pokroić w kostkę czerstwą bułkę i usmażyć ją, najlepiej na sojowym lub słonecznikowym oleju, robiąc w ten sposób grzanki. Po otwarciu szybkowaru można zupę zmiksować. Przed podaniem wsypać grzanki.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin