Sałatka Lukullusa.doc

(21 KB) Pobierz
Sałatka Lukullusa

Sałatka Lukullusa

Składniki: 25 dag sera edamskiego, 1 szklanka drobnej fasoli ( może być kolorowa), 2 filety śledzi korzennych lub matiesów (20-25 dag), 2 cebule, 10 śliwek z octu, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 6 łyżek posiekanej natki pietruszki, 10 szklanka sosu tatarskiego, pieprz, 3-4 ząbki czosnku, sól.

Ser pokroić w drobną kostkę. Śledzie (wymoczone i oczyszczone) drobno posiekać. Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Śliwki pokroić w cienkie paseczki. Czosnek obrać, zmiażdżyć i dodać do sosu tatarskiego. Fasolkę namoczyć, gotować do miękkości, odcedzić i ostudzić. Wszystkie składniki połaczyć i zalać sosem, dobrze wymieszać, posypać zieleniną, odstawić do lodówki na 30 min. Podawać z pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin