Zapiekanka po rzymsku.rtf

(6 KB) Pobierz
Zapiekanka po rzymsku

Zapiekanka po rzymsku

 

Składniki:

20 dag makaronu (kolanka lub świderki)

30 dag pomidorów

10 dag wędzonego boczku

20 dag startego ostrego żółtego sera

2 łki tartej bułki

uszcz do formy

sproszkowana papryka

3 łki posiekanej natki pietruszki

pieprz

l

 

Makaron ugotuj w dużej ilości osolonej wody, zahartuj zimną wodą, odcedź i osącz. Zrumień pokrojony w kostkę boczek, wyjmij skwarki. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój w kostkę.

 

Gorący makaron wymieszaj ze skwarkami, połową startego sera i pomidorami. Przypraw do smaku solą, pieprzem i papryką, włóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą buł, posyp pozostałym serem, polej tłuszczem z boczku, i zapiekaj w gorącym piekarniku około 20 minut.

 

Potrawę podawaj posypaną posiekaną natką pietruszki, z zieloną sałatą lub surówką ze świeżej papryki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin