KACZKA PIECZONA
Składniki
· 1 kaczka barbie
· 2 duże pęczki natki
· 10 dkg wątróbki drobiowej
· 50 dkg zmielonego mięsa z łopatki wieprzowej
· 30 dkg pieczarek
· sól
· pieprz
· czosnek suszony
· majeranek
· 1 jajko
· 3 łyżki bułki tartej
· 1 łyżeczka czubata musztardy
Kaczkę rozmrozić, wymoczyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą, czosnkiem i majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce.Mięso zmielić razem z natką i pieczarkami, oraz wątróbką.Dodać jajko, sól, pieprz, musztardę i bułkę tartą, wyrobić farsz.Napchać kaczkę nadzieniem, jak zostanie farszu uformować kule. Kaczkę spiąć wykałaczkami, następnie opleść nitką, łapiąc za wykałaczki.Włożyć do rękawa do pieczenia razem z pozostałymi kulami z farszu, rękaw dobrze związać z każdej strony
Piec około 60 min w 190-200st C w zależności od piekarnika.Najlepiej sprawdzić długą wykałaczką do szaszłyków, wbijając w rękaw z góry i wsadzić w kaczkę.Pod koniec pieczenia można z góry rozciąć worek, odwinąć na boki i lepiej kaczusię zrumienić.Smacznego!!!!!
renka16