Cytrynka.doc

(19 KB) Pobierz
Cytrynka

Cytrynka

 

Składniki:

Spód:

·            20 dag herbatników

·            ½ kostki masła

·            2 łyżki cukru

Nadzienie:

·            4 jaja

·            4 żółtka

·            ½ szklanki cukru

·            3 łyżki masła

·            ½ szklanki soku z cytryny

·            galaretka brzoskwiniowa

 

Sposób wykonania:

 

Masło przeznaczone na ciasto roztopić, dodać drobno pokruszone herbatniki, cukier i połączyć. Przełożyć masę do okrągłej formy o średnicy 22-24 cm. Wstawić do gorącego piekarnika (190-200 °C.) i lekko zrumienić.

W garnku rozmącić widelcem jaja i żółtka. Dodać sok z cytryny i cukier. Nieustannie mieszając podgrzewać na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Dodać masło i mieszać, aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Masę rozsmarować na spodzie i wstawić do lodówki. Całość zalać tężejącą galaretką brzoskwiniową.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin