PPR, wykład 3, 11.03.docx

(26 KB) Pobierz

OGIEŃ

 

Biedę kupuje, kto słomę marnuje

 

Ustawa z dnia 16.10.1991:

·               Zabrania się wypalania roślinności

 

Rozporządzenie Ministra z roku 2004

·               Łąki, pastwiska i ścierniska nie powinny być wypalane

 

Słomę rozrzuca się po powierzchni pola w postaci rozdrobnionej sieczki.

 

Masa organiczna wprowadzona do gleby wpływa na:

·               Zmianę jej pojemności wodnej

·               Tworzenie struktury gruzełkowatej

·               Wzrost zawartości substancji organicznej

·               Żyzność

·               Stymulacje życia biologicznego

·               Ułatwienie nagrzewania

·               Poprawę właściwości buforowych

 

Skutki ogólne:

·               Zachwianie stabilności ekosystemu

·               Zahamowanie naturalnego rozkładu resztek organicznych

·               Zubożenie gleby w materię organiczną i edafon (organizmy)

·               Marnotrawstwo wartościowej paszy lub nawozu organicznego

·               Pożary lasów i zabudowań

·               Utrudnienia w ruchu drogowym

·               Odebranie dopłat unijnych

 

Skutki w glebie:

·               Zniszczenie edafonu

·               Pogorszenie struktury gleby

·               Nasilenie się erozji

·               Zniszczenie warstwy próchnicznej i mikroflory

·               Zahamowanie procesu tworzenia się próchnicy

·               Zubożenie gleby

·               Zmywanie popiołu przez deszcz

·               Zwiększenie podatności roślin na choroby

 

Skutki w powietrzu:

·               Emisja tlenku węgla i innych toksycznych związków jak CO2, siarka i WWA

 

Skutki w szacie roślinnej:

·               Spalanie pędów i korzeni wieloletnich roślin

·               Spalanie traw, roślin miododajnych i ziół

·               Wypieranie traw wartościowych przez kępowe

·               Spalanie miedz i zadrzewień śródpolnych

 

(remizy, refugia- ogarnij)

 

Skutki w faunie:

·               Wyginięcie roślin naziemnych i podziemnych: dżdżownic, pajęczaków, wijów, owadów (zapylających), ptaków (jaj piskląt), żab, jeży, kretów, zajęcy, saren, jeleni, zwierząt domowych

·               Spalenie miejsc lęgowych ptaków

·               Utrudnienie przez dym pszczołom oblotu

 

 

Wartość nawozowa obornika i słomy żytniej

 

Nawóz

Składnik pokarmowy w kg N

Składnik pokarmowy w kg P2O5

Składnik pokarmowy w kg K2O

Obornik 20t

80-100

50-60

100-120

Słoma 4t

16-20

8-12

50-60

 

GLEBA

 

Edafologia- bada glebę pod kątem przydatności gleby pod uprawy

Gleboznawstwo

Pedologia

 

Znaczenie gleby w produkcji roślinnej:

·               Decyduje o doborze roślin uprawnych

·               Modyfikuje ilość CO2 w glebie i atmosferze

·               Siedlisko mikroorganizmów

·               Warunkuje sposób uprawy roli- w zależności od tego czy jest mniej czy bardziej zbita wykorzystuje się narzędzia solidne lub o delikatnej konstrukcji

 

Hydroponika- uprawa bez gleby

Aeroponika- korzenie roślin są na powietrzu

 

Kategorie ciężkości gleb

·               Bardzo lekkie (<10% części spławialnych)- żytni słaby i bardzo słaby (30%)

·               Lekkie (10-20%) żytni dobry, zboż-past słaby (20%)

·               Średnie (20-35%) pszenny wadliwy, żytni bardzo dobry  (25%)

·               Ciężkie (>35%) pszenny dobry zboż-past mocny (20%)

·               Bardzo ciężkie- minutowe (?? Części spławialnych) (5%)

 

Skład roli

 

 

 

 

 

 

Regulowanie czynnika glebowego w produkcji roślinnej:

·               Czynne- całokształt zabiegów agrotechnicznych

·               Bierne- dobór gatunków i odmian

 

CZYNNIK BIOTYCZNY- ROŚLINY I ZWIERZĘTA

 

Wpływanie:

Czynnie- pestycydy, herbicydy, fungicyty

Biernie- doczytaj bo ziomek nie wie

 

UKSZTAŁTOWANIE TERENU- TOPOGRAFIA

 

·               Wysokość nad poziomem morza

·               Rzeźba terenu:

o                     Ekspozycja

o                     Kąt nachylenia stoku

 

Znaczenie czynnika topograficznego:

·         Wysokość n.p.m.:

o        zwiększenie ilości opadów

o        obniżenie temperatury (skrócenie okresu wegetacyjnego)

o        ograniczenie czasu na prace polowe

o        dobór roślin i sposobu użytkowania gruntów

·         Rzeźba terenu

o        ryzyko erozji wodnej i wietrznej

o        wymakanie

o        ryzyko większego porażenia przez choroby grzybowe

o        większe ryzyko przymrozków

·         Ekspozycja- różnice dotyczące:

o        amplitudy temperatur

o        ogrzewania gleby (rozpoczęcie prac polowych)

o        warunków wilgotnościowych w okresie wegetacji

o        doboru roślin uprawnych

·         Kąt nachylenia stoku

o        stopień nasilenia erozji

o        zróżnicowanie miąższości warstwy ornej

o        zróżnicowanie stosunków wodnych

 

Regulowanie czynnika topograficznego:

Czynne:

·               Zadrzewienia

·               Agrotechniczne zabiegi przeciwerozyjne

Bierne:

·               Wybór sposobu użytkowania ziemi

·               Dobór roślin uprawnych

 

CZYNNIK ANTROPOGENICZNY

 

Agrotechniczne: uprawa roli, nawożenie, ochrona roślin

 

Pratotechniczne: gospodarka na użytkach zielonych

 

Silwotechniczne: gospodarka na użytkach leśnych /silwoterapia/

 

Zootechniczne: zagospodarowanie odchodów

 

Przemysł i inne: dymy, kwaśne deszcze, ścieki miejskie, opady radioaktywne, pyły wulkaniczne, wyrobiska

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin