Ciasto orzechowo-cynamonowe.rtf

(404 KB) Pobierz

Ciasto orzechowo-cynamonowe

 

Składniki:

 

szklanka cukru

4 jajka

2 szklanki mąki

łyżeczka sody

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżeczki cynamonu

2 łyżki kakao

2/3 szklanki oleju

3/4 szklanki zmielonych orzechów laskowych

1/2 szklanki orzechów

 

 

Jak przyrządzić:

 

Białka z cukrem ubić na sztywno. Dodać żółtka cały czas ubijając.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i kakao wymieszać i powoli dodawać do ubitych jaj. Wszystko razem wymieszać.

Do masy wlać olej, wrzucić orzechy, ewentualnie inne "dodatki" i wymieszać.

Ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy i piec 50 minut w 180 stopniach. Na koniec można polać polewą czekoladową.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin