Keczup pikantny
Składniki:
2 kg mięsistych pomidorów
2 strąki czuszki
70 dag cebuli
2 główki czosnku
szklanka octu winnego
4 łyżki cukru
3 płaskie łyżeczki zmielonego pieprzu
po pół łyżeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru
3 łyżki oleju
2 łyżeczki soli
Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, sparz wrzątkiem i osącz. Obierz też czosnek, a pomidory sparz, by łatwiej zeszła skórka. Wrzuć warzywa do rondla i - co jakiś czas mieszając - gotuj je przez 50 minut najpierw na dużym, a potem na niewielkim ogniu.
Następnie przetrzyj same warzywa przez sitko, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wlej ocet i olej, wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Ponownie zagotuj i usuń czosnek. Bardzo gorący przecier nałóż do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie je zakręć.
chesschempion