Alpejski eintopf.rtf

(7 KB) Pobierz
Alpejski eintopf

Alpejski eintopf

 

Składniki na 4 porcje:

40 dag łopatki wieprzowej

2 marchewki

cebula

por

0,5 kg białej kapusty

20 dag mrożonej fasolki szparagowej

4 ziemniaki

2 łki masła

łka Bulionu warzywnego w płynie WINIARY  rozpuszczonego w  1 szklance wody

po pół łeczki majeranku i tymianku

gałka muszkatołowa

l, pieprz

 

Mięso pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Por i marchewki oczyść, umyj i potnij w krążki, a kapustę opłucz i poszatkuj.

 

Masło włóż do dużej miski, wstaw na 2 minuty do kuchenki mikrofalowej ustawionej na moc 600 W, dodaj mięso i jeszcze przez następne 4 minuty potrzymaj w mikrofalówce o tej samej mocy, czyli 600 W. Po tym czasie dorzuć cebulę, przykryj naczynie, ustaw mikrofalówkę na 500 W i włącz ją na kolejne 4 minuty. Teraz włóż resztę warzyw, zalej bulionem, dodaj majeranek i tymianek, oprósz solą, pieprzem i gał muszkatołową, przykryj naczynie i włącz mikrofalówkę na około 45 minut z mocą 500 W.

 

Kolej na ziemniaki - obrane i pokrojone w małą kostkę dodaj do potrawy i poddaj ją ostatniemu już "pieczeniu" w mikrofalówce, tym razem przez 15 minut przy tej samej mocy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin