Szarpaniec ============================== Ciasto -------- 4 jaja 1/2 szklanki cukru 3/4 szkl. maki pszennej 1/4 szkl. maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jaja ubić z cukrem na gesta puszysta masę ( tak żeby mozna było nia pisac ) Nst dodac przesiane mąki z proszkiem do piecz. -- delikatnie wymieszac i upiec w tortownicy o sred. 24 cm . Masa------- 3 kubeczki śmietany 18% (600ml.w sumie) 3 galaretki owocowe 1 kg owoców , lub puszka brzoskwiń uwaga w zależności od tego jakich owoców uzyjemy , musimy dobrać kolor galaretki do truskawek - 2 galaretki cytrynowe i jedna truskawkowa do brzoskwiń - 2 galaretki cytrynowe i jedna pomarańczowa do wiśni - 2 galaretki cytrynowe i jedna wiśniowa Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l. goracej wody i odstawic do wystygniecia. Gestniejąca galaretkę połaczyc ze śmietana i dokładnie zmiksowac mikserem aż do uzyskania jednolitej masy. Przygotowac owoce. Trzecią galaretke przygotować według przepisu na opakowaniu. Wystudzony biszkopt rozerwac rękami na 2 połowy . Tortownice wyłozyć folią aluminiową i poszarpac na dno, spore kawałki po biszkoptu ( połówkę) Na kawałkach cista gesto ułozyć połowę owoców i zalać to wszystko połową przygotowanej masy. Przy pomocy widelca podważac cząstki ciasta , by masa objęła biszkopt i owoce. Nast. poszarpać drugą częśc biszkoptu, ułozyc owoce i zalac reszta masy. Na wierchu ułozyc owoce i zalac tęzejącą galaretką. Ciasto wstawic do lodowki. Ciasto pieknie wyglada z jasnymi i ciemnymi winogronami.Doskonale smakuje tez z wiśniami .
Wlodawianka