Krem jajeczno morelowyZestaw na 1 litr kremu.400 g cukru,10 zoltek,500 ml nalewu morelowego.Nalew morelowy:500 g dojrzalych moreli,500 ml spirytusu o mocy 70ż.1. Sporzadzic nalew z moreli: owoce wydrylowac, pokroic na nieduze kawalki iwrzucic do gasiorka, dodajac 4-5 pestek.2. 370 ml spirytusu o mocy 95ż rozcienczyc 145 ml wody i zalac nim owoce, gasiorek zakorkowac, macerowac 4-6 tygodni, mieszajac zawartosc 2-3 razy wtygodniu. Klarowny nalew zlac do butelki.3. Zoltka dokladnie oddzielic od bialek i utrzec z cukrem.4. Do jednolitej masy z zoltek i cukru wlewac powoli nalew morelowy, ciaglemieszajac.5. Otrzymany krem przelac przez sito w celu usuniecia ewentualnych resztekbialka. Do nalewu morelowego mozna dodac wieksza liczbe pestek, dzieki temukrem bedzie mial mocniejszy smak pestkowy.
reeeed