Indyk nadziewany.rtf

(7 KB) Pobierz
Indyk nadziewany

Indyk nadziewany

 

Składniki na 6 porcji:

indyk (ok. 3 kg)

sok z jednej cytryny

Ziarenka Smaku WINIARY

pieprz

2 cebule

50 g pokrojonego w kostkę boczku

30 g masła

150 g gotowych do spożycia kasztanów

1/2 l wywaru z warzyw

300 g kaszki polenta

po szczypcie startej gałki muszkatołowej, ziela angielskiego i mielonych goździków

325 g kukurydzy (puszka)

100 g śmietanki

2 łki oleju

łka miodu

100 g śmietany

2 łeczki startych orzechów

2 łeczki tartej bki

 

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C. Indyka umyj, natrzyj w środku i z wierzchu sokiem z cytryny, Ziarenkami Smaku i pieprzem. Następnie obierz cebule, drobno je posiekaj i podsmaż z boczkiem na maśle. Kasztany podsmaż i dodaj do wywaru. Dodaj też kaszkę, przyprawy i kukurydzę, wszystko razem gotuj, cały czas mieszając. Na koniec wymieszaj ze śmietanką i dopraw do smaku.

 

Przygotowaną masą wypełnij indyka, po czym zepnij go wykałaczkami, natrzyj olejem i owiń folią aluminiową. Indyka piecz w głębokiej formie dwie i pół godziny. Po upieczeniu folię rozwiń, posmaruj indyka pozostałym sokiem z cytryny i miodem. Piecz przez kolejne pół godziny.

 

Sos z pieczeni rozrzedź wodą, podgotuj ze śmietaną, buł tartą i orzechami, dopraw do smaku. Nadziewanego indyka podawaj z sosem i borówkami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin