Bulinki
Składniki na 8 porcji:
50 dag piersi kurczaka
40 dag krewetek koktajlowych
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jaja
wiórki kokosowe, sól
sos:
mały słoik Majonezu dekoracyjnego WINIARY
ćwierć szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy
ćwierć szklanki białego wytrawnego wina
4 ząbki czosnku
łyżka ziół prowansalskich
Na początku przygotuj sos: majonez wymieszaj z sokiem z pomarańczy, dodaj wino, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła prowansalskie. Wszystko razem dobrze wymieszaj i wstaw do lodówki.
Krewetki i mięso zmiel, dodaj jaja roztrzepane z 1/3 szklanki wody, mąkę, dobrze wyrób i dopraw do smaku. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego, obtocz je w wiórkach i smaż w głębokim oleju (tak jak pączki), aż wiórki nabiorą jasnozłotego koloru.
Podawaj z przygotowanym sosem.
reeeed