Cukinia z farszem pieczarkowym
Składniki na 4 porcje:
2 młode cukinie
30 dag pieczarek
3 pomidory lub łyżka koncentratu
2 łyżki oleju
łyżka masła
5 łyżek startego żółtego sera
sól, pieprz, oregano
tłuszcz do formy
Cukinię umyj i bez obierania ze skórki przekrój wzdłuż. Wybierz ze środka każdego z kawałków trochę miąższu, by powstały dwie "łódki". Sparz, osusz i oprósz je solą i pieprzem.
Pieczarki oczyść, posiekaj, po czym podsmaż na oleju. Dodaj sparzone i obrane pomidory (lub koncentrat), całość dopraw oregano i posól. Wymieszaj z posiekanym miąższem cukinii i duś jeszcze 10 minut. Tak przygotowanym farszem napełnij "łódki", posyp wierzch serem i małymi kawałeczkami masła.
Cukinię z farszem ułóż w natłuszczonej formie. Wstaw do nagrzanego piekarnika mniej więcej na 30 minut.
Wlodawianka