Piegowaty Jaś.doc

(63 KB) Pobierz

 

Składniki

·         Masa orzechowa:

·          

·         112 kostki masła

·         15-20 dag orzechów mielonych

·         cukier puder do smaku

·         2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

·          

·         Dodatki:

·          

·         1 puszka masy makowej z bakaliami (ok. 90 dag )

·         1 puszka brzoskwiń

·         2 galaretki cytrynowe ( przygotować według przepisu na opakowaniu ).

             

 

Opis przygotowania

Upiec dwa biszkopty jasne, dodając przed pieczeniem do ciasta 12 szkl. suchego maku. Masa orzechowa: Kawę rozpuścić w 14 szkl. gorącej wody. Masło utrzeć z cukrem pudrem i orzechami. Dodać przestudzoną kawę. Masę podzielić na dwie części. Przełożenie ciasta: Biszkopt piegowaty - jedna część masy orzechowej - masa makowa - brzoskwinie pokrojone w plasterki - tężejącą galaretkę - druga część masy orzechowej - biszkopt piegowaty - polewa. Uwaga: drugą cześć masy nakładamy po wystygnięciu galaretki.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin