Kocie oczka
1 Kasia 350 g mąki 375 g cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kakao 4 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g okrągłych biszkoptów 3 łyżki dżemu lub powideł
W rondelku zagotuj Kasia, cukier, cukier waniliowy, kakao i 6 łyżek wody. Następnie ostudź. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Do letniej masy dodaj żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, a na końcu pianę ubitą z białek. Prostokątną formę 25x35 cm wyłóż papierem do pieczenia. Do formy wlej połowę ciasta. Biszkopty sklej powidłami po dwa i ułóż na cieście jeden obok drugiego w równych rzędach. Całość zalej drugą połową ciasta i piecz 50 min. w 180 st. C. Po przekrojeniu zimnego ciasta (przez środek biszkoptów) zobaczysz „kocie oczy.”
diabliczka13